Hrvatski radio

Radio Knin

Gradski vijećnici usvojili proračun za 2016.

17.12.2015.

16:20

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko vijeće Knina usvojilo je proračun grada za 2016. godinu , težak 57, 6 milijuna kuna. I ovaj je proračun više socijalni, nego razvojni.Najviše prihoda , oko 13 milijuna kuna, Grad kani namaknuti od poreza i prireza na dohodak, dok iz županijskog i državnog proračuna oko deset milijuna kuna.

 

Što se tiče rashoda, za rad četiri upravna odijela i proračunske korisnike izdvojeno je 15,7 milijuna kuna.  Novac je osiguran za uređenje nerazvrstanih cesta, groblja,održavanje  javne rasvjete, no ipak najviše će otići na sanaciju odlagališta Mala Promina i reciklažno dvorište u Preparandiji.

Socijalna komponenta proračuna vidljiva je iz programa socijalnih davanja teškog gotovo 1,4 milijuna kuna. I iduće godine Grad će sa 110 000 kuna sufinancirati osobne asistente za djecu s poteškoćama u razvoju kao i prijevoz srednjoškolaca iz socijalno ugroženih obitelji. Naknada za svako novorođeno dijete i dalje iznosi tisuću kuna. Nezavisna vijećnica Vedrana Poćžar smatra da je to malo i predlaže da se ona poveća na 1500. No, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Nikola Blažević pita s koje stavke  namaknuti ta sredstva. Proračun je, kaže,izbalansiran i trenutno nema prostora za povećanje naknade.

Socijalno ugroženim nadalje će se  subvencionirati  troškovi komunalne naknade, vode i odvodnje kao i boravak djece u dječjem vrtiću roditeljima s troje i više djece. Financijskoj pomoći Grada mogu se nadati civilne i braniteljske udruge, sportski klubovi kao i udruge iz kulture. Početkom iduće godine morat će dostaviti programe rada na osnovu kojih će grad odlučiti kome i koliko sredstava će dodijeliti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.