Hrvatski radio

Radio Knin

Gradsko vijeće: usvojen rebalans, odbijeno imenovanje ravnatelja Knjižnice

23.06.2020.

18:07

Autor: Nives Hladnić

Gradsko vijeće: usvojen rebalans, odbijeno imenovanje ravnatelja Knjižnice

Gradsko vijeće: usvojen rebalans, odbijeno imenovanje ravnatelja Knjižnice

Foto: - / -

Rebalansom gradskog proračuna povećane su potpore gospodarstvu za 200.000 kn, na 1.200.000 kn, dok su potpore u poljoprivredi smanjene za 200.000 kn i iznose 300.000 kn. Ukupna masa prihoda i rashoda nije se mijenjala.

Grad je za potpore u poljoprivredi u proračunu za 2020. predvidio 500.000 kn, a Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je isplatu potpora u maksimalnom iznosu od 300.000, pa je razlika prebačena za potpore gospodarstvu gdje postoji potreba za povećanim sredstvima. Rebalans proračuna vijećnici su prihvatili jednoglasno.

Većinom glasova usvojena su godišnja izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova - Pučkog otvorenog učilišta, Narodne knjižnice, Dječjeg vrtića Cvrčak, Javne vatrogasne postrojbe i Vijeća srpske nacionalne manjine, a nije prihvaćeno izvješće Lokalne razvojne agencije Matice.

Raspravu je otvorio prijedlog za imenovanje ravnatelja Narodne knjižnice Knin. Nakon provedenog natječaja i dvije pristigle prijave, gradonačelnik Marko Jelić je na temelju mišljenja zaposlenika za ravnatelja Knjižnice predložio Ivicu Šimića. Reagirao je predsjednik Kluba HDZ-a Nenad Tisaj i pokrenuo raspravu, kako je kazao, ne o kandidatu nego o načinu imenovanja. Gradonačelnik se pozvao na Zakon koji predviđa da kod ustanova s manje od 10 zaposlenih, gdje nema Upravnog vijeća, odluku donosi gradonačelnik. Prijedlog imenovanja vijećnici nisu usvojili.

Vijećnička pitanja:

Nenad Tisaj (HDZ) pitao je u kojoj je fazi most u Raškovićima, gradonačelnik je odgovorio da je u postupku ishođenje građevinske dozvole. Drugo pitanje vijećnika Tisaja odnosilo se na završene projekte i poslove u tri godine mandata. Gradonačelnik ga je uputio da čita izvješća.

Mariju Ćurić (MOST) zanimalo je dokle se došlo s revizijom rada gradske uprave i ustanova, što je bilo jedno od izbornih obećanja. Revizija ustanova je gotova, u nekima su pokrenute kaznene prijave, sada se čeka očitovanje DORH-a, kazao je gradonačelnik, dok se revizija poslovanja gradske uprave stalno proširuje s novim zahtjevima revizora, a nedavno su se otvorile i nove stavke.

Davor Ilić (Lista grupe birača) pitao je postoje li indicije da su Josipa Rimac i Marinko Tokmakčija oštetili Grad Knin. Gradonačelnik je odgovorio da je to u domeni USKOK-a.

Marina Krvavica (Lista grupe birača) tražila je više informacija o osnivanju Studija upravljanja gradom, što je gradonačelnik nedavno najavio i ukazala na, kako je rekla, neistinite i polovične informacije na štetu budućih studenata i ustanove. Gradonačelnik je objasnio da se radi o diplomskom studiju, Sveučilište u Zagrebu predložilo je taj studij na zahtjev iz Knina, natječaj bi trebao uskoro biti objavljen, a 20 studenata tog studija iz Knina grad će dijelom stipendirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.