Hrvatski radio

Radio Knin

Haški sud - Ratku Mladiću doživotna kazna

22.11.2017.

13:59

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH. No, njegov ratni i zločinački put počeo je u Hrvatskoj, u Dalmaciji – Kijevo, Vrlika, Šibenik, Zadar, Škabrnja ..

Kijevo je tri mjeseca bilo u potpunom okruženju, bez vode, struje, lijekova. Humanitarni zločin kulminirao je 26. kolovoza 1991. općim napadom – zrakoplovi JNA su na mjesto bacali zabranjene kazetne bombe, upotrebljeno je teško topništvo. Kijevo je spaljeno i uništeno.
Žaleći što Ratko Mladić u Hagu nije suđen i za zločine u Hrvatskoj, Marinko Čavka, predsjednik Kriznog stožera Kijeva 90. i 91. godine, kaže - Haški sud je ovom presudom potvrdio da je agresiju na Hrvatsku i BiH izvršila JNA zajedno s pobunjenim Srbima.

Šibenski Okružni sud je u srpnju 1992. godine Ratka Mladića i još šest osoba, osudio na zatvorsku kaznu od 20 godina, za zločine protiv civilnog stanovništva u Kijevu i Vrlici, napad na Sinj, Maljkovo, Potravlje, Satrić i Dabar, te područje Šibenika. U prosincu 95. županijsko državno odvjetništvo Mladića i još tri također odbjegle osobe optužilo je da su 91. isplanirali i u siječnju 93. organizirali rušenje brane HE Peruća. A za Škabrnju, i njihovih 43-oje masakriranih civila te 15 branitelja, hrvatsko pravosuđe Ratka Mladića nije optužilo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.