Hrvatski radio

Radio Knin

HEP i Općina Promina najavili gradnju HE Miljacka i solarne elektrane

14.07.2017.

13:56

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Oklaju je danas potpisan iskaz namjere razvoja aktualnih razvojnih investicijskih projekata Hrvatske elektroprivrede na području općine Promina." Riječ je o potencijalnim HEP-ovim ulaganjima u obnovljive izvore energije na prominskom području, koji su predmet višegodišnjih rasprava.

HEP-ova je namjera izgradnja zamjenske podzemne HE Miljacka, čime bi se nastavila proizvodnja električne energije na tom području koja traje već 110 godina, rekao je prominski načelnik Tihomir Budanko.

Direktor sektora za ostale izvore energije Josip Perica održao je prezentaciju kojom je nastojao pokazati kako je važno izgraditi zamjensku hidroelektranu i dvije solarne fotonaponske elektrane na području općine Promina, i sve to pomiriti sa ostalim važnim područjima relevantnim za ovaj kraj.

Zamjenica župana Darija Puljić rekla je kako županija podržava namjere HEP-a i Promine, ali uz poštivanje svih zakonskih propisa.

Za sve ove projekte trebat će izgleda određeno vrijeme, a uz navedeno HEP planira u prostoru postojeće hidroelektrane osnovati i Muzej hrvatske hidrogradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.