Hrvatski radio

Radio Knin

15:31 / 01.02.2022.

Autor: Radio Knin

Iz Županije najavljuju linijski prijevoz dostupan svima

Problemi u prijevozu učenika

Problemi u prijevozu učenika

Foto: Dnevnik / HRT

Općina Kistanje nema nikakvu javnu prometnu vezu s ostatkom županije. Na taj problem već godinama upozoravaju, ali, za sada, rješavalo se samo pitanje prijevoza učenika do kninskih srednjih škola. 

Najvitalnija općina u Šibensko-kninskoj županiji, s oko 2600 stanovnika, prema riječima zamjenika načelnika Roka Antića, ima oko 50 studenata, 150 srednjoškolaca te 180 učenika u Osnovnoj školi Kistanje.

No, u Kistanjama strahuju da će se broj stanovnika nastaviti smanjivati, između ostalog i zbog ovakve prometne izoliranosti.

Javni prijevoz mora biti dostupan svima, stav je europskih institucija koji nastoji provesti i Vlada Republike Hrvatske, i to u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti. Stoga je župan Marko Jelić nedavno održao niz sastanaka s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi se detektirale najnužnije potrebe stanovništva. U tu svrhu iz Županije pozivaju sve građane da se uključe u anketu koju provodi Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, koja je objavljena na stranicama Županije te jedinica lokalne samouprave.

Prema predviđanjima za Šibensko-kninsku županiju projekt bi trebao vrijediti do 18 milijuna kuna. Županija bi sudjelovala s dodatna tri milijuna.

Ovo je prilika da obuhvatimo sve potrebe stanovništva, kaže župan Marko Jelić, te najavljuje da će linijski prijevoz biti javna usluga dostupna svima.