Hrvatski radio

Radio Knin

Iz Županije najavljuju linijski prijevoz dostupan svima

01.02.2022.

15:31

Autor: Radio Knin

Problemi u prijevozu učenika

Problemi u prijevozu učenika

Foto: Dnevnik / HRT

Općina Kistanje nema nikakvu javnu prometnu vezu s ostatkom županije. Na taj problem već godinama upozoravaju, ali, za sada, rješavalo se samo pitanje prijevoza učenika do kninskih srednjih škola. 

Najvitalnija općina u Šibensko-kninskoj županiji, s oko 2600 stanovnika, prema riječima zamjenika načelnika Roka Antića, ima oko 50 studenata, 150 srednjoškolaca te 180 učenika u Osnovnoj školi Kistanje.

No, u Kistanjama strahuju da će se broj stanovnika nastaviti smanjivati, između ostalog i zbog ovakve prometne izoliranosti.

Javni prijevoz mora biti dostupan svima, stav je europskih institucija koji nastoji provesti i Vlada Republike Hrvatske, i to u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti. Stoga je župan Marko Jelić nedavno održao niz sastanaka s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi se detektirale najnužnije potrebe stanovništva. U tu svrhu iz Županije pozivaju sve građane da se uključe u anketu koju provodi Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, koja je objavljena na stranicama Županije te jedinica lokalne samouprave.

Prema predviđanjima za Šibensko-kninsku županiju projekt bi trebao vrijediti do 18 milijuna kuna. Županija bi sudjelovala s dodatna tri milijuna.

Ovo je prilika da obuhvatimo sve potrebe stanovništva, kaže župan Marko Jelić, te najavljuje da će linijski prijevoz biti javna usluga dostupna svima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.