Hrvatski radio

Radio Knin

14:03 / 20.09.2013.

Autor: Ivan Zadro

Izložba sira iz mišine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Veleučilišta Marko Marulić, Poljoprivredno savjetodavne službe i Udruge malih sirara Šibensko-kninske županije danas je u Kninu održana izložba sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem.

Uz senzorsko ocjenjivanje sira, prezentacije tradicionalne proizvodnje, mogućnosti zaštite autohtonih proizvoda na skupu su predstavljena i najnovija dostignuća u proizvodnji ovog sira. Na skupu je danas izloženo 18 vrsta sira iz mišine i 3 sira iz mijeha iz BiH. Brojni su izvođači došli čuti što im o novim tehnološkim dostignućima imaju reći znanstvenici, te koje se pogreške u proizvodnji sira mogu dogoditi, te kako ih izbjeći.

No, proizvođači sira i znanstvenici, koji su se okupili danas u Kninu, jedinstveni su u stavu da ovaj proizvod mora dobiti oznaku izvornosti. Prvi korak tome je izrada Studije o specifikaciji sira iz mišine, koja je danas predstavljena sudionicima skupa, a koja, osim karakteristika samog proizvoda i zemljopisnog porijekla mora sadržavati i neke druge zanimljive podatke, kazala je dr. Milna Tudor Kalit iz Zavoda za mljekarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.