Hrvatski radio

Radio Knin

Izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća Grada Knina

28.03.2018.

22:43

Autor: Lidija Grubišić

Izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća Grada Knina

Izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća Grada Knina

Foto: - / -

Neočekivano dugo, s obzirom na točke dnevnoga reda, trajala je sjednica Gradskoga vijeća Grada Knina. Više od tri sata raspravjlalo se o 12 točaka, a najviše o izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom u 2017. te o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića Cvrčak.

Nakon što je Ivica Brčina iz Upravnog odjela za komunalne poslove podnio izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom za prošlu godinu, vijećnica MOST-a Marija Ćurić upitala je kako se o toj temi  može govoriti bez da je na sjednicu pozvana direktorice tvrtke Čistoća i zelenilo. „Njezina nazočnost nije potrebna  jer sve dokumente i akte donosi Grad, Gradsko vijeće, a ne direktorica tvrtke“, odgovorio je Brčina.  Izvješće na koncu nije prihvaćeno jer je i Klub vijećnika bio protiv i to zbog toga što Grad nije provodio potrebne mjere gospodarenja otpadom.

Velika rasprava vodila se  o izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Cvrčak.  Naime, novim ustrojstvom, radno mjesto administrativni radnik, mijenja se u naziv administrativni radnik/odgojitelj i to za osobu koja je prije radila kao odgojitelj, no zbog bolesti već desetak godina radi u administraciji. Marinko Tokmakdžija iz HDZ-a oštro je kritizirao ovakav prijedlog jer kaže nezamislivo je da se pravilnik ustanove mijenja zbog jedne osobe- tako bi mogli raditi i ostali direktori gradskih tvrtki, pa u kakvoj ćemo se situaciji naći, kazao je. Osobi koja se našla u zdravstvenim poteškoćama svakako treba izaći u susret, no to je trebalo učiniti   unutar ustanove, poručio je Tokmakdžija. Podržala ga je i Marina Krvavica s nezavisne liste Marka Jelića koja je rekla da je nedopustivo da se izmišljaju radna mjesta, no ipak, prijedlog je na kraju prošao.

Donesen je i novi  Pravilnik o upisu djece u Dječji vrtić. Od iduće pedagoške godine izravan upis imaju djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata i djeca s teškoćama u razvoju, ukoliko Ustanova može osigurati uvjete za djecu.  Što se tiče plaćanja, roditelji koji imaju troje ili više djece upisanih u vrtić za prvo dijete plaćat će puni iznos, za drugo dijete 70% od punog iznosa, za treće dijete 50% od pune cijene, dok je za svako sljedeće dijete oslobođen plaćanja mjesečne usluge.

Duga se rasprava vodilo i oko usvajanja Plana gospodarenja otpadom. Marija Ćurić prigovorila je kako se reciklažno dvorište može raditi uz samu Orašnicu. Gradonačelnik Marko Jelić joj je odgovorio da se njegova kuća nalazi u samoj blizini. Plan je bio u javnoj raspravi , no nitko osim Ekološke udruge Krka, nije dostavio primjedbe i prijedloge.  Pozvao je vijećnike na razum i upozorio  na važnost donošenja ove odluke jer  Plan gospodarenja otpadom preduvjet je za apliciranje na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i EU fondove. 

Usvojen je i prijedlog odluke o pokretanju projekta „Destinacija Dinara“  na kojemu uz Grad Knin rade i predstavnici Grada Vrlike, te općina Kijevo i Civljane  s ciljem održivog korištenja Dinare kao turističke i gospodarske destinacije.

 Isto tako prihvaćen je prijedlog odluke kojom je JVP Knin data suglasnot za zaduženje u iznosu od 915 000 kuna  za nabavu auto cisterne.

Na kraju sjednice , vijećnica Marina Krvavica predložila je da se održi tematska sjednica o projektu Inovacijskog središta koji već šest godina , sa svim dokumentima i dozvolama, stoji negdje u ladici Ministarstva znanosti. Gradonačelnik je , vidno uzrujan kad se spomene ovaj projekt čiji je jedan od idejnih začetnika, naglasio da je to najvažniji projekt na području Dalmacije, Like te Bosne I Hercegovine, dugoročno važniji je, kaže , od IPA projekta.   Prozvao je Upravno vijeće Veleučilišta i resorno ministarstvo što ništa ne čine po ovom pitanju. Klub vijećnika HDZ-a podržao je inicijativu za održavanjem tematske sjednice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.