Hrvatski radio

Radio Knin

Kadeti Hrvatske vojske položili prisegu u Kninu

21.09.2019.

15:14

Autor: Lidija Grubišić

Kadeti Hrvatske vojske položili prisegu u Kninu

Kadeti Hrvatske vojske položili prisegu u Kninu

Foto: - / -

17. naraštaj kadeta Hrvatske vojske koji se školuje na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman, položio je u Kninu svečanu prisegu u nazočnosti roditelja, rodbine i prijatelja. Na kninskoj tvrđavi uručene su im beretke kao simbol pripadnosti Kadetskoj bojnoj.

Prisegu su položila 122 kadeta. Na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman školovat će se na jednom od sveučilišnih studijskim programa Vojnog inženjerstva, Vojnog upravljanja i vođenja , Vojnog pomorstva te Aeronautike, smjer vojni pilot. Sve po završetku studija očekuje siguran posao u Hrvatskj vojsci.

 

U 9,44h na tvrđavi podignuta je hrvatska zastava, a potom su kadetima uručene beretke. Središnja svečanost održana je na igralištu NK Dinare gdje su kadeti prisegnuli vjernost Domovini. Studijske programe na Hrvatskom vojnom učilištu upisali su i kadeti iz partnerskih zemalja BIH, Crne Gore i Kosova, no oni nisu polagali prisegu.

Kadetima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov , zapovjednik HVU-a general bojnik Mate Pađen, u ime akademske zajednice prorektorica Ivana Čuković Bagić te izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, Zrinko Peterner.

Poslušajte izjave kadeta Ivana Trlina, kadetkinje Ane Đermati te ministra Damira Krstičevića

 

 

Kadeti i ministar Krstičević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.