Hrvatski radio

Radio Knin

Kanaderi u akciji

09.07.2015.

10:35

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nešto više od dva tjedna, zračne snage su ostvarile oko 740 letova i 62 sata naleta u gašenjima požara, pri čemu je izbačeno više od 4000 tona vode.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone temeljem aktivnosti Programa Vlade RH, u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Oružane snage su potpora vatrogascima s prioritetom na području priobalja i otoka. Uz ljude, na raspolaganju je šest kanadera, šest zračnih traktora i dva helikoptera, te dva broda i dvije gumene brodice.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 23. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 9 požara, a od početka godine su imale 45 intervencija.

Od većih požara ističe se požarište Lokva Rogoznica prije pet dana, koji su gasile zračne snage s 4 Canadaira i na koji su ukupno izbačene 582 vodene bombe, pri čemu je ostvareno 39 sati naleta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.