Hrvatski radio

Radio Knin

"Knin nije grad slučaj",ističe gradonačelnik Blažević

28.04.2016.

16:18

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Knina, Nikola Blažević održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o brojnim gradskim projektima koji su u fazi realizacije, ali se i osvrnuo na problem iseljavanja stanovništva.

" Žalosti me što se o Kninu govori kao gradu slučaju.Istina je da je iz Knina iselio velik broj ljudi, no Knin se ne razlikuje puno od drugih sredina",rekao je Blažević. A prije tri godine u Kninu je živjelo 19 tisuća ljudi, danas-tek 15 tisuća. Mnogi su iselili, no velik je broj i onih koji su morali odjaviti prebivalište ,sukladno novom Zakonu o prebivalištu. Riječ je uglavnom o pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Tko je kriv za iseljavanje stanovništva- Blažević kaže - sve strukture vlasti. "Prošla su vremena velikih kombinata, na nama je da stvorimo preduvjete investitorima, kojih u Kninu, na žalost, nema", kazao je Nikola Blažević. Nema ni novih radnih mjesta, pa je na socijalnoj skrbi 3600 građana.

No, da sve nije tako crno , govore brojni projekti koji su u fazi realizacije-reciklažno dvorište, studentski dom, IPA projekt, odlagalište otpada Mala Promina i proširenje Gradskog groblja. Projekt IPA s pročistačem otpadnih voda kao i građevinski radovi na studentskom domu trebali bi biti dovršeni do ljeta. No, radovi na proširenju Gradskog groblja samo što nisu počeli.

Zamjenik gradonačelnika Slaven Ivić govorio je o velikom europskom projektu Integralne regeneracije malih gradova vrijednog 25 milijuna eura. " Dobili smo pedesetak projektnih ideja koje smo proslijedili Vladinoj tehničkoj pomoći i Ministarstvu regionalnog razvoja. Odabran je scenarij razvoja te su definirane razvojne osi, a to su obnova stare gradske jezgre, turistička valorizacija tvrđave, uređenje okoliša Krke i razvoj poduzetničke zone Preparandija. Sada slijedi izrada Intervencijskog plana, a sve što uđe u taj plan bit će financirano europskim novcem," kazao je Ivić.

Najavio je i proslavu 100 godina rođenja akademika Hrvoja Požara, početkom srpnja. Nove sadržaje dobit će Požareve skale i soba akademika Požara na tvrđavi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.