Hrvatski radio

Radio Knin

Knin osigurao 800 000 kuna za razvoj poljoprivrede, gospodarstva i turizma

28.03.2019.

19:19

Autor: Lidija Grubišić

Knin osigurao 800 000 kuna za razvoj poljoprivrede, gospodarstva i turizma

Knin osigurao 800 000 kuna za razvoj poljoprivrede, gospodarstva i turizma

Foto: - / -

Gradski vijećnici Knina usvojili su tri važna programa – Program potpora poljoprivredi, Program potpora gospodarstvu i Program potpore razvoju turističke ponude na području Grada Knina. Ovo nisu socijalne mjere, već potpore usmjerene ka razvoju Grada, poručili su gradski čelnici.

Program potpore poljoprivredi vrijedan je 200 000 kuna.  Subvencije mogu ostvariti poljoprivrednici s kninskog područja koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Kako je prošle godine od raspoloživih 200 000 kuna za poljoprivrednike , iskorišteno samo 94 000, gradska uprava je sada znatno povećala iznose potpora. Pet je mjera na koje se poljoprivrednici mogu javiti. Prva se odnosi na mlade poljoprivrednike (to su oni do 40 –te godine života). Njima se potpore utrostručuju u odnosu na prošlu godinu, tj. S 10 000 na 30 000 kuna. Druga mjera je za obnovu i proširenje stočnog fonda, treća za ulaganje u biljnu proizvodnju , četvrta se odnosi na subvencije za izradu prijavne dokumentacije za europske projekte. Peta mjera je nova – ulaganje u preradu vlastitih proizvoda na OPG-u.  Kako su povećani iznosi potpora i pojednostavljena procedura za samo natjecanje za potpore, gradonačenlik Marko Jelić  vjeruje da će  sva raspoloživa  sredstva biti isplaćena poljoprivrednicima, a bude li trebalo još, iznaći će se rebalansom.

Gradski vijećnici su uglavnom podržali ovaj program. Pohvalila ga je i oporbena  Marina Krvavica koja je istaknula da je ovo veliki iskorak jer su poljoprivrednicima osigurana znatno veća sredstva nego prije.

Za potpore gospodarstvu u gradskom proračunu je osigurano 400 000 kuna.  Grad će poticati novoosnovane gospodarske subjekte, davat će potpore za stručno osposobljavanje , prekvalifikaciju i slično kao i za sudjelovanje poljoprivrednika na sajmovima. Najveći interes očekuje se za mjeru koja se odnosi  na subvencioniranje nabave  opreme i uređaja, a isto kao i za poljoprivrednike, potpore se daju za izradu prijavne dokumentacije za projekte koji se financiraju europskim sredstvima.

S obzirom da je intencija Grada Knina razvoj turizma, osmišljen je  potpuno novi program- Program potpore razvoju turističke ponude .  Za njega je izdvojeno 200  000 kuna. Sadrži tri mjere. Prva je mjera potpora za izgradnju novih bazena uz uvjet da ugostitelj mora imati najmanje tri sobe, odnosno šest kreveta.  Drugom mjerom potiču se svi iznajmljivači da poboljšaju kvalitetu usluge i povećaju kategorizaciju smještaja, a treća se odnosni na poticanje ugostiteljske djelatnosti na postojećem OPG-u.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakdžija, iako je podržao ovaj kao i prethodne programe,  u raspravi je naglasio kako ova gradska vlast nije učinila ništa po pitanju razvoja turizma i da se nismo godinama pomaknuli s mrtve točke. Mišljenja je da je potpuno zakazala turistička promidžba grada Knina.

Njegovo mišljenje ne dijeli gradonačelnik  Jelić i koji ističe da je Kninski muzej samo ovih dana, podijelio  diljem Hrvatske sto tisuća promotivnih letaka o Kninu. No, žalosti ga što Turistička zajednica Šibensko-kninske županija u svoj promotivni spot nije uvrstila ni najviši vrh u državi Dinaru kao ni kninsku tvrđavu. Nije potpuno zadovoljan ni radom Turističke zajednice grada Knina, no očekuje da će se i tu promijeniti nešto na bolje.

Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju koncesije za obavljanje komunalnih djelatnosti-pružanje usluge i odvoza otpadnih voda iz sabirnih jama i mulja iz malih sanitarnih uređaja . Na natječaj se jedino javilo Komunalno poduzeće Knin koje je i dobilo koncesiju. Usvojena je i odluka o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Knina u 2018. Godini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.