Hrvatski radio

Radio Knin

Kninski branitelji pišu ministru zdravlja

02.02.2016.

07:03

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

10 mjeseci nakon otvaranja, Odjel za hrvatske branitelje u kninskoj bolnici još nije u funkciji. Koordinacija braniteljskih udruga iz Knina ministra podsjeća na specifične zdravstvene probleme hrvatskih branitelja i nužnost otvaranja veteranskog odjela.

Otvoreno pismo kninske Koordinacije braniteljskih udruga prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovani gospodine ministre,

8. travnja, 2015. g. Vaš predšasnik u ministarskoj fotelji g. Varga svečano je otkrio novu ploču na kninskoj bolnici po kojoj je ona postala Opća i veteranska bolnica „ Hrvatski ponos „.
Do otkrivanja nove ploče s milijun kuna od Ministarstva već je uređen treći kat bolnice za liječenje hrvatskih branitelja i već tog dana odjel je bio spreman za prihvaćanje pacijenata.
Kako tada tako i danas , na ulaznim vratima bolnice stoji ploča i na trećem katu uređen odjel za hrvatske branitelje, koji nije primio još ni jednog pacijenta.
Prema riječima ravnateljice bolnice od tada se čeka inspekcija za proširenje bolničke djelatnosti kako bi se novi odjel stavio u funkciju.
Do dan danas ( 1. veljače, 2016. ) inspekcija za proširenje bolničke djelatnosti nije došla i odjel za liječenje hrvatskih branitelja nije stavljen u funkciju, iako je nasušno potreban, kako kninskoj bolnici, još više hrvatskim braniteljima.
Gospodine ministre, sigurno se upoznati s specifičnim zdravstvenim problemima hrvatskih branitelja, koji najčešće obolijevaju od raznih oblika karcinoma, te krvožilnih bolesti, i najčešće podižu ruku na sebe .
Od 1998. g. do 31. 10. 2015. g. prema podacima Ministarstva branitelja umrlo je najmanje 39. 105 hrvatskih branitelja, prosječno doživljene životne dobi od 50,9 godina.
Od tog broja najmanje 2734 hrvatska branitelja počinila su suicid.
Dok je u 2011. godini u šibensko-kninskoj županiji umrlo najmanje 71 hrvatski branitelj, pretprošle 2014. godine umrlo je najmanje 83 hrvatska branitelja, dok je prošle godine do 31. 10. umrlo najmanje 67 hrvatskih branitelja.
Svi ovi podaci , gospodine ministre, ukazuju da je potrebna specifična zdravstvena skrb za hrvatske branitelje, a otvaranje tzv. veteranskih bolnica prvi je korak prema tome, te od Vas, gospodine ministre, tražimo da odmah u funkciju stavite veteranski odjel u Općoj i veteranskoj bolnici „ Hrvatski ponos „ u Kninu.
Vremena za čekanje nemamo, svaki dan je dragocjen u borbi za zdravlje hrvatskih branitelja.
Tražimo i očekujemo da veteranski odjel u Općoj i veteranskoj bolnici „ Hrvatski ponos „ u Kninu već u drugom tjednu mjeseca veljače 2016. godine primi prve pacijente.
Svako daljnje odugovlačenje i izmotavanje, košta zdravlja hrvatske branitelje.
Da su se hrvatski branitelji u hrvatskom domovinskom ratu ovako izmotavali i odugovlačili teško bi obranili domovinu i izvojevali pobjedu u hrvatskom domovinskom ratu.
Od Vas, gospodine ministre, ne očekujemo ništa više, ni borbu ni žrtvovanje, nego zahvaljujući borbi i žrtvovanju hrvatskih branitelja, samo ispunjavanje radnih obveza koje ste preuzeli , prihvaćajući se časne funkcije ministra zdravlja u Vladi RH.
Nadamo se da nećemo biti primorani ponovo Vam pisati slijedeći tjedan, jer mi smo uporni, jer da nismo bili uporni, nikada ne bismo uspjeli obraniti domovinu i omogućiti stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske, od čijih dužnosnika ne zahtijevamo ništa više nego što smo sami dali u hrvatskom domovinskom ratu, a to je u najmanju ruku ispunjavanje dužnosti koje ste preuzeli.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.