Hrvatski radio

Radio Knin

Komemoracija u Varivodama i Gošiću

28.09.2016.

14:35

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U selima Varivode i Gošići, održana je komemoracija i vjerski obred, parastos, u spomen na stradanje 16 srpskih civila, uglavnom starijih osoba, koji su ubijeni nakon vojno-redarstvne akcije "Oluje". Ni nakon 21 godine za ove zločine još nitko nije odgovarao.

U selu Gošići nakon završetka ratnih djelovanja, krajem kolovoza 95. ubijeno je sedmero, a u Varivodama, mjesec dana kasnije, devetero mještana. Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih osoba s prostora biše Jugoslavije, Dragan Pjevač, rekao je kako Hrvatska, ali i Srbija, ne žele riješiti pitanje pravde za žrtve.

Nijedan se zločin ne može počiniti u ime viših ciljeva, rekao je predstavnik Srpskog narodnog vijeća, saborski zastupnik Boris Milošević. Ne tražimo osvetu, niti priznanje da je jedna žrtva vrijednija od druge, tražimo samo pravdu, dodao je Milošević.

Na Općinskom sudu u Kninu, prije tri godine donesena je presuda prema kojoj Hrvatska mora platiti 540 tisuća kuna odštete Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama čiji su roditelji ubijeni u Varivodama. U ostalim, sličnim slučajevima, svi koji su tužili državu, izgubili su sporove i moraju platiti sudske troškove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.