Hrvatski radio

Radio Knin

Komemoracija u Varivodama i Gošiću

28.09.2015.

15:55

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Varivodama i Gošiću održana je komemoracija u spomen na srpske civile ubijene nakon akcije Oluje. Iz tih mjesta u Šibensko-kninskoj županiji ponovno je poslana poruka o odgovornosti Hrvatske što nije pronašla i kaznila počinitelje zločina, bez čega nema ni pravog mira.

Krajem kolovoza 95. u Gošiću je ubijeno sedmero starijih ljudi, a mjesec kasnije i devetero mještana Varivoda. Kazneni postupci su pokretani i prekidani, no do danas nisu kažnjeni počinitelji ovih zločina. S obzirom na to kako se država i pravosuđe odnose prema ovim ubojstvima, očito je da netko na neki drugi način još vodi rat, kazao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Predsjednik koordinacije udruga obitelji poginulih i nestalih iz Beograda, Dragan Pjevač je rekao da se u Hrvatskoj žrtve dijele na vrijedne, manje vrijedne i bezvrijedne. Dodao je kako u Hrvatskoj postoje grobna mjesta gdje je sahranjeno 222-oj srpskih žrtava koje njihove obitelji još traže.

U slučaju ubijenih supružnika Berić iz Varivoda, Vrhovni sud je zauzeo stav da je počinjen teroristički akt za koji odgovara Hrvatska, pa njihovoj djeci država mora isplatiti nešto više od pola milijuna kuna. To je jedini takav slučaj, ostali koji su tužili državu, sporove su izgubili, i moraju platiti sudske troškove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.