Hrvatski radio

Radio Knin

Komemoracija ubijenim civilima u Varivodama

29.09.2018.

16:59

Autor: Nives Hladnić

Komemoracija ubijenim civilima u Varivodama

Komemoracija ubijenim civilima u Varivodama

Foto: - / -

U Varivodama i Gošiću održana je komemoracija i parastos u spomen na srpske civile ubijene u kolovozu i rujnu 1995. godine. Za ubojstvo 16-ero starijih ljudi u tim selima, počinitelji do danas nisu kažnjeni.

Nevini civili su ubijeni, optuženi su bez presude, zločin je ostao nekažnjen - istaknuo je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i s bijelom trakom oko ruke, odao počast ljudima koji su ubijeni pod tim znakom mira, bjelim platnom kojeg su istaknuli na svojim kućama početkom kolovoza 95. godine. Želimo da budu kažnjeni i zločini u Gruborima, Golubiću, Uzdolju i Mokrom Polju, kao i svi drugi ratni zločini, rekao je Pupovac

Pupovac je u Varivodama negirao da on i SDSS na bilo koji način priječe istrage zločina Srba nad Hrvatima, posebno u Vukovaru, ali, istaknuo je, čine sve da se pravosuđe ne koristi selektivno, kao sredstvo etničkog progona i sprječavanja povratka kao što se godinama koristilo.

Da se ubijene ne smije dijeliti po nacionalnosti, poručila je I predsjednica Documente Vesna Teršelić. Skandaloznim je ocijenila nepostojanje popisa civilnih žrtava i činjenicu da se o broju ubijenih Srba u i nakon Oluje govori u rasponu od 44 žrtve do njih 1200. 

Komemoraciji u Varivodama, među ostalim, nazočili članovi SNV-a, Vijeća srpske nacionalne manjine, izaslanstvo Hrvatskog sabora i Vlade RH, izaslanstvo predsjednika Vlade Srbije, predstavnici Šibensko-kninske županije, gradova i općina, te članovi organizacija za ljudska prava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.