Hrvatski radio

Radio Knin

Komunalno o stanju vode u Kninu

10.03.2017.

13:24

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komunalno poduzeće Knin tijekom petka dobilo je nekoliko primjedbi građana na pojavu "zamućenja" vode iz vodovoda. Javnost obavještavaju o razlozima, te poručuju kako je bijela voda sigurna za uporabu.

Obavijest Komunalnog poduzeća Knin:

"U petak, 10. 3. 2017. godine bilo je nekoliko primjedbi građana na pojavu “zamućenja” vode iz našeg vodovoda.
Povodom toga obavještavamo javnost da je u četvrtak, 9. 3. 2017 godine došlo do puknuća cjevovoda, te do obustave isporuke vode na tom dijelu mreže. Građanstvo je na vrijeme obaviješteno o obustavi isporuke vode kao i razlozima obustave, te je se pristupilo sanaciji kvara. Kvar je otklonjen i voda je puštena u mrežu isti dan.
Nakon takvih intervencija uobičajena je pojava tzv “bijele vode”, što nije zamućenje, već posljedica pojavom otopljenih sitnih zračnih mjehurića u vodi, a zbog nastajanja visokog tlaka zraka u cijevima.
Jednostavnim pokusom se može provjeriti da li je razlog “bijeloj vodi” otopljeni zrak: u čistu staklenu čašu ulijte vodu iz slavine. Nakon nekoliko sekundi voda će se izbistriti od dna prema vrhu dok se svi mjehurići zraka ne oslobode na površini.
Bijela voda ne utječe na zdravlje i sigurna je za uporabu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.