Hrvatski radio

Radio Knin

Konačno optužnica protiv Vasiljkovića

08.01.2016.

14:34

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića, kojega je Australija izručila Hrvatskoj prije šest mjeseci. Tereti se za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na okupiranom hrvatskom području u Domovinskom ratu.

Rok do kada je optužnica protiv kapetana Dragana trebala biti napisana ističe sutra, 9. siječnja. Da nije podignuta, Vasiljković bi trebao biti pušten da se brani sa slobode jer mu je istražni zatvor produljivan nekoliko puta. 

Vasiljković je bio zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa. U lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, i u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio je, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. 

Tereti ga se i da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, planirao napad na policijsku postaju, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. 

Osobno je zapovjedio potčinjenim postrojbama da bez izbora cilja granatiraju iz tenkova, minobacača, oklopnih vozila, da pucaju iz ručnih bacača, snajpera i drugog oružja po civilima, kućama i gospodarskim zgradama u Jukincu. U ovom napadu ubijeni su mještanin i jedan njemački novinar. 

Zapovijedio je da se topom s tenka gađaju crkva i škola u Gornjem Viduševcu, kao i obližnje kuće - teško je oštećena crkva sv. Franje Ksaverskog, škola i oko 30 kuća i gospodarskih objekata. Jedan je mještanin teško ranjen a Jukinčani su 26./27. srpnja 1991. morali pobjeći i napustiti svoje domove koje su potom pripadnici paravojnih postrojbi pljačkali. 

Od uhićenja u Perthu 2006., Dragan Vasiljković bio je u ekstradicijskom zatvoru, osim 2009. i početkom 2010., nakon čega je po odluci Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenom 2012. odlučila o izručenju, nakon višegodišnjih pokušaja osporavanja hrvatskog zahtjeva za izručenjem iz 2005. Izručenje je i tada odgođeno do 2013. jer je sud prihvatio njegovu žalbu da je u Australiji imao nepravedan proces. Konačno ju je odbio australski Vrhovni sud. Izručen je u srpnju 2015. 

Na odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Splitu nije želio odgovarati na pitanja i negirao je sve za što ga se optužuje. U početku ga je po službenoj dužnosti branio splitski odvjetnik Darko Stanić, a nekoliko mjeseci kasnije slučaj od 34.000 stranica preuzela je zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković

Vasiljković je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu i radio kao trener golfa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.