Hrvatski radio

Radio Knin

Konferencija o demografskom oporavku Dalmatinske zagore

02.12.2022.

15:08

Autor: HRT

konferencija

konferencija

Foto: L. Grubišić / HRT

Demografski trendovi i razvoj Dalmatinske zagore, naziv je konferencije koju je u Kninu organizirala Slobodna Dalmacija. Na ovim je područjima sve manje stanovnika, sela su pusta, zapuštena, škole zjape prazne, stoga za demografski oporavak trebaju prije svega jake demografske mjere države, čulo se na panel raspravi u studentskom domu.  

Direktor Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić kaže da je ovo značajna tema o kojoj su željeli progovoriti jer kontinentalni dio Dalmacije pruža tolike mogućnosti. U Dalmatinskoj zagori trenutno je manje stanovnika nego prije 150 godina, dok se taj broj u Dalmaciji u cjelini utrostručio , kazao je Ivić.

Sudionici konferenciji složili su se da se ništa ne može postići bez sinergije države i jedinica lokalne samouprave. No, kako je naglasio šibensko-kninski župan Marko Jelić, država prije svega treba ponuditi dobre demografske mjere. Bolja porezna politika, prometna povezanost i gospodarski oporavak , ključ je rješenja.

Istoga je mišljenja i gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić koji je naglasio da se trenutno ulaže preko 40 milijuna kuna u poduzetničku infrastrukturu , završava se gradnja Poduzetničkog centra gdje će se otvoriti 300 radnih mjesta. Na konferenciji je bio i načelnik sektora Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Mislav Rubić koji je kazao da država raznim demografskim mjerama potiče razvoj ovih krajeva. Istaknuo je financijsku potporu gradovima i općina za razvoj predškolske djelatnosti kao i dječju karticu kojom roditelji mogu ostvariti razne pogodnosti. Dodao je da se trenutno radi strateški državni dokument – Strategija demografske revitalizacije Republike Hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.