Hrvatski radio

Radio Knin

Konferencija o prevenciji korupcije u Šibeniku

23.05.2022.

15:47

Autor: Lidija Grubišić

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: L.Grubišić / HRT

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave te Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u Šibeniku se održava međunarodna konferencija „Kultura integriteta -jačanje prevencije korupcije” . Na dvodnevnom skupu sudjeluju ministri pravosuđa, pravni stručnjaci te predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva iz šest zemalja jugoistočne Europe.


Galerija
konferencija, Foto: L. Grubišić/HRT
konferencija, Foto: L. Grubišić/HRTkonferencija, Foto: L.Grubišić/HRTkonferencija, Foto: L. Grubišić/HRTkonferencija, Foto: L.Grubišić/HRTkonferencija, Foto: L.Grubišić/HRT

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije mora biti imperativ svakog društva, a jedini ključ uspjeha prevencija, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Hrvatska je prošle godine usvojila desetogodišnju antikorupcijsku strategiju čiji je naglasak upravo na jačanju integriteta i preventivnim mjerama. Usvojili smo i novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a Hrvatska je među prvim zemljama u Europi koja je prepoznala važnost i ulogu zviždača u društvu, kazao je ministar Malenica.

I Walter Kemp, expert za jugoistočnu Europu Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala ističe da svi dijelimo iste interese, ali i iste odgovornosti u borbi za kulturu integriteta. U Globalnoj inicijativi, kaže, zalažemo se za uspostavu mostova između vlada i civilnoga društva.

„S ove konferencije želimo poručiti da je naša zadaća educirati i podizati svijest građana o važnosti prepoznavanja, ali i prijavljivanja koruptivnih radnji, a zaključci koje ćemo donijeti poslužit će kao putokaz za daljnje jačanje naših institucija, poručili su pravni stručnjaci jugoistočne Europe iz Šibenika.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.