Hrvatski radio

Radio Knin

16:09 / 07.11.2019.

Autor: Nives Hladnić

Konferencija za novinare GO HDZ Knin

Konferencija za novinare GO HDZ Knin

Konferencija za novinare GO HDZ Knin

Foto: - / -

Nepodržavanje triju točaka dnevnog reda prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Knina od strane vijećnika HDZ-a nije destrukcija i ometanje gradskih odluka koje trebaju biti na korist svim građanima, poručili su kninski HDZ-ovci.

Tri odbijene točke bile su usklađivanje statuta Muzeja sa zakonom, proširenje djelatnosti Javne ustanove Matica na upravljanje kulturnom baštinom te podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti članka 144. Općeg poreznog zakona.

"HDZ je u vijeću oporba koja misli svojom glavom, kritizira vlast, nudi rješenja i nastoji promovirati vrijednosti iz svog stranačkog programa", kazao je uvodno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Nikola Blažević. 

Vijećnik Robert Marić referirao se na komentar gradonačelnika Marka Jelića na njegovo pitanje - što grad čini da se poboljša gospodarski status Knina i smanji broj korisnika socijalne pomoći kojih je prema pisanju jednog medija 12 posto.

"Nije mi se svidjelo etiketiranje da smo politikanti, da radimo protiv grada", rekao je Marić i zaključio da je "HDZ najjača stranka u Gradskom vijeću te da će uvijek podržati dobre stvari, a sve loše odbiti – za dobrobit grada!"

Dvije sporne situacije iz 2. točke istaknuo je vijećnik Nenad Tisaj.
Prvo, od 24 potpisana ugovora koje financira Europska unija u gradu, niti jedan projekt nije izradila Matica. Drugo, Matica bi po prijedlogu vladajućih trebala preuzeti upravljanje cijelom kulturnom baštinom Knina, ne samo Tvrđavom.

"Rasprava o trećoj odbijenoj točki Dnevnog reda sjednice bila je takva kao da aktualna vlast želi napraviti nešto dobro, a oni koji su protiv ne žele prihvatiti odluku koja je dobra", riječi su predsjednika kninskog HDZ-a Nikole Blaževića.
Gradonačelnik je, naime, obrazlažući zahtjev za ocjenu ustavnosti, kazao kako je Upravni sud donio presudu koja nije u korist grada i zbog koje grad ne može naplatiti oko milijun i 200 tisuća kuna duga za komunalnu naknadu od MORH-a.

"Odluka nije bila zrela za donošenje, nije bilo potrebe da se prebacuje na Vijeće, i vijećnici HDZ-a postupili su ispravno kada su digli ruke kao suzdržani ili protiv takve odluke", zaključio je Blažević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.