Hrvatski radio

Radio Knin

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Šibeniku

25.11.2019.

14:28

Autor: Dragan Gligora

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Šibeniku

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Šibeniku

Foto: - / -

U Šibeniku se danas i sutra održava Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji 32.-u godini za redom organizira Hrvatska obrtnička komora. Teme ovogodišnjeg kongresa vezane su uz gastronomski potencijal hrvatskih regija i važnost obrazovanja u stvaranju kvalitetnog turističkog kadra.

Unatoč uspjesima ovogodišnje sezone, jedan od gorućih problema svakako je nedostatak kvalitetne radne sange, rekao je ministar turizma Gari Capelli, ali Vlada RH upravo radi na rješavanju tog problema pomoću šest centara kompetentnosti, a koje financira Europska unija.

O nedosatku radne snage govorio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, ali je u svom izlaganju posebno naglasio smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu.

Hrvatski chef Rudolf Štefan, nositelj Michelinove zvjezdice, kojemu je na kongresu Hrvatska obrtnička komora uručila posebnu povelju za izvrsnost, kaže kako je ključna stvar za uspjeh – strpljenje.

Osvrt na problematiku u ugostiteljstvu i turizmu dao je u svom izlaganju Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Na panelima u kojima sudjeluju dužnosnici pet ministarstava, te čelni ljudi Instituta za turizam, Hrvatske turističke zajednice, Državnog inspektorata, kao i predstavnici struke, raspravljalo se obrazovanju kadrova i problematici nedostatka radne snage, te problemima u strukovnom školskom obrazovanju. Sutra će se na radionicama govoriti o kreiranja vinskih karata, spravljanju vrhunske kave i koktela od domaćih žestica koje će voditi hrvatskih barisi, somelieri i koktel majstori. Na završnom dijelu kongresa kuhari iz hrvatskih regija pripremit će ručak za sve sudionike, n,ih 500, i tako predstaviti Hrvatsku na tanjuru, a najbolji učenici – kuhari Turističko ugostiteljske škole Šibenik izradit će tisuću čokoladnih bagatina kao poklon sudionicima Kongresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.