Hrvatski radio

Radio Knin

Medicinari imaju pune ruke posla

11.08.2015.

09:01

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hitna medicinska služba Šibensko-kninske županije i ove godine bilježi znatno više intervencija. Samo tijekom vikenda bilo ih je 78, a ovoga ljeta više od 2600.

Prema mreži koju je Vlada donijela za ovaj prostor, na terenu je 20 timova hitne pomoći. Raspoređeni su u Kninu, Šibeniku, Drnišu, Tisnom. Jedan dodatan tim je u Vodicama, pokriva se i dio Dalmatine, a uspostavljeni su i tzv. punktovi dežurstva u Skradinu i Primoštenu.

Na ovim se područjima cijelu godinu radi u posebnim uvjetima. U priobalju, ljeti turisti su nekoliko puta brojniji od mještana, a za zaleđe je specifična udaljenost pacijenata od centara hitne medicinske pomoći, pa se puno vremena gubi u putu. Ministarstvu zdravlja iz Šibenika je, stoga, upućen zahtjev za reorganizaciju rada u Primoštenu i Drnišu.

Činjenica je da za takvo što trenutno nema sredstava, pa ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić priželjkuje veću uključenost gradova i općina, kako bi se mogli pojačati timovi.

Od početka lipnja u županiji je bilo 2606 intervencija. Najviše u Šibeniku 1030, u Kninu 417, ispostava u Tisnom 310, u Drnišu 306, u Vodicama 356 intervencija.

Nisu to sve intervencije gdje su ljudi bili životno ugroženi, napominje Jukić, pa apelira da se 194 ne zove ako intervencija nije nužna. Uvijek treba misliti na to kako vrijeme potrošeno na pacijntu izvan životne ugroze, nekome drugome može spasiti život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.