Hrvatski radio

Radio Knin

Međunarodna vojna vježba "SAVA STAR 17"

19.09.2017.

15:38

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednička vježba hrvatskih i britanskih snaga održana je na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina. Završni prikaz pratili su ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

95 britanskih i 65 hrvatskih vojnika uvježbavalo je medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju ozlijeđenih. Prvi put uz sudjelovanje britanske pričuvne medicinske pukovnije. Iskustva su sjajna, potvrdio je njihov zapovjednik, pukovnik Dylan Read.


Britansko medicinsko osoblje, za razliku od našega, nije u sustavu oružanih snaga. Rade u civilnom sektoru i 27 dana godišnje vježbaju kao tim. Ovaj put u Hrvatskoj. Zadovoljan viđenim bio je i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj Andrew Dalgleish.


Ova vježba još je jedan dokaz partnerstva naših zemalja, kazao je ministar obrane Damir Krstičević.


Hrvatska vojska s iznimnim iskustvom iz Domovinskog rata pomlađuje medicinski kadar, rekao je brigadni general Boris Zdilar, savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo.


Od veljače ove godine Memorandumom je postavljena osnova za unapređenje obrambene i sigurnosne suradnje između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan od oblika je i vojna vježba Sava Star koja se provodi već petu godinu, a planirano je održavanje do 2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.