Hrvatski radio

Radio Knin

Međunarodna vojna vježba "Sava star 18"

03.09.2018.

20:49

Autor: Nives Hladnić

Međunarodna vojna vježba "Sava star 18"

Međunarodna vojna vježba "Sava star 18"

Foto: - / -

Zajedničkom vježbom, hrvatske i britanske Oružane snage pokazale su kako se čiste improvizirane eksplozivne naprave, kakve koriste pobunjenici u ratnim zonama. Vježba je nastavak višegodišnje suradnje s Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva.

"Zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim operacijama gdje pridonosimo globalnoj sigurnosti i miru. Provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti razmjenjujemo iskustva, unaprjeđujemo operativne sposobnosti i interoperabilnost naših snaga." , istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević i najavio kako će do kraja godine dvije zemlje sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem jačanja savezništva.

Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan je od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti, poručio je načelnik Glavnog stožera OS general zbora Mirko Šundov.
S njim se složio zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Peter Clemens: "Iznimno je važna suradnja, i već smo imali slične vježbe sva tri vida oružanih snaga. Obrambena suradnja Ujedinjenoj kraljevstva i Republike Hrvatske jača je nego ikada"

U vježbi je sudjelovalo 156 vojnika, pripadnika Gardijske mehanizirane brigade i britanske 4. Logističke pukovnije.

Hrvatski vojnici opremljeni su hrvatskom opremom i puškama. Na to se osvrnuo ministar Krstičević rekavši:  "Ne koristimo proizvode naše obrambene industrije samo zato jer su naši, koristimo ih zato što su među najboljima u svijetu".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.