Hrvatski radio

Radio Knin

19:50 / 28.08.2016.

Autor: Dragan Gligora

Mimohod sjećanja na stradale vatrogasce

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mimohodom sjećanja u Vodicama započelo je obilježavanje devete godišnjice kornatske tragedije u kojoj su, 30. kolovoza 2007. smrtno stradala dvanaestorica vatrogasaca. Među njima bila su i četiri Vodičana.

U požaru na Kornatima Vodice su izgubile četvoricu vatrogasaca – Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Karla Ševerdiju i Antu Juričeva Mikulina. Prigodnim riječima od svojih se kolega još jednom oprostio Mario Jozić, koji je s njima bio na Kornatu.

U spomen na stradale vatrogasce, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika koji im je podigla Torcida te na gradskom groblju. U mimohodu sjećanja bili su brojni okupljeni mještani kako bi se još jednom pozdravili od vodičkih junaka. Među njima je bio i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, koji je rekao da usprkos godinama bol za stradalim kolegama ne jenjava.

Do sada se pojavilo nekoliko teorija koje objašnjavaju što je uzrokovalo kornatsku tragediju, ali nijedna nije dokazana. Jedan od sudionika intervencije na Kornatima, Joško Klarić, koji je tada izgubio i sina, kaže da roditelje ne zanimaju sve te teorije i smatra da je ključno to što je tada učinjen cijeli niz propusta, a unesrećenim vatrogascima satima nije stizala pomoć.

Jedini osumnjičeni za kornatsku tragediju bio je Dražen Slavica, koji je prije tri godine oslobođen od svih optužbi. Međutim, Vrhovni sud ukinuo mu je u travnju oslobađajuću presudu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.