Hrvatski radio

Radio Knin

Ministri o konkurentnosti gospodarstva

05.05.2017.

16:18

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako učiniti domaće gospodarstvo konkurentnim i što zapravo Hrvatskoj treba? Inovativni poduzetnici, kvalitetni radnici, razvijena infrastruktura i što jednostavnija administracija, a sve uz potporu novca iz EU fondova, zaključili su u Šibeniku ministri iz resora ključnih za rast poduzetništva.

Novac je u Ministarstvu razvoja i fondova Europske unije, koje je uključeno u sve resore. Ali tek lani počeli su se raspisivati natječaji i koristiti fondovi, kaže ministrica Gabrijela Žalac, koja u ovoj godini očekuje 40 posto više ugovorenih projekata.
"6,3 milijarde smo dobili, 3,3 smo uplatili. U prošloj godini 9 milijardi kuna je isplaćeno korisnicima. Do kraja ove godine zacrtali smo da ćemo ugovoriti 13 milijardi kuna, ja mislim i više", kazala je ministrica Žalac.
U ključnom resoru za gospodarstvo, ministarstvu prometa, u prethodnom razdoblju rješavali su se nasljeđeni problemi. Ministar Oleg Butković najavio je projekte u vrijednosti 2 milijarde eura, što uključuje i Pelješki most koji će se početi graditi najesen, a njegov kolega Lovro Kuščević nastavak iznimno uspješnog projekta energetske obnove, u koju će ići 400 škola i 600 stambenih zgrada.
Tijekom ovog mjeseca počet će pregovori o novom Kolektivnog ugovoru, a čekaju nas i nepopularne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, ali prioritet ministarstva Tomislava Čorića su mjere za zapošljavanje.
"Te mjere nose oko milijardu i pol kuna, potencijalno možemo obuhvatiti oko 50 tisuća ljudi", istaknuo je ministar Čorić.
Smanjivanje neporeznih nameta jedan je od prioriteta u Ministarstvu gospodarstva. Uskoro će pokrenuti interaktivni portal, a najveća zakonodavna aktivnost bit će ponovno objedinjavanje inspekcijskih službi, naglasila je potpredsjednica Vlade, ministrica Martina Dalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.