Hrvatski radio

Radio Knin

Most na Butižnici opasan za život!

27.09.2022.

16:42

Autor: Radio Knin

Mještani Bjelića

Mještani Bjelića

Foto: scokaric / HRT

Stari, derutni most na rijeci Butižnici jedina je veza mještanima sela Bjelići, Barovnice, Dedelići i Dronjci s ostatkom svijeta. Most je u takvom stanju da nije prikladan za normalan život, upozoravaju mještani. Svakodnevno njime prolaze svjesni da se izlažu opasnosti.

Most preko Butižnice star je osamdeset godina, a drvena konstrukcija danas jedva odolijeva zubu vremena. Pokušaje mještana da sami izgrade novu prometnu vezu preko rijeke, zaustavile su Hrvatske vode. Tridesetak kuća suočeno je s nepremostivom barijerom jer se normalan život u takvim okolnostima ne može odvijati. Preko mosta jedva se može osobnim automobilom, no i to je rizično s obzirom na to da su oštećenja velika i da drvene grede ispadaju iz konstrukcije. A svaki drugi pokušaj prijevoza tereta, od građevinskog materijala do osnovnih potreba poput namještaja, završi s lijeve strane rijeke pa se mještani sami snalaze. No, takvo snalaženje moglo bi ih skupo koštati, kažu, jer most već predstavlja ozbiljnu opasnost. Najgore je u zimskim razdobljima kada se, zbog nabujale Butižnice ili snijega, ni kola Hitne pomoći ne usuđuju prijeći rijeku. Lokalne vlasti obećale su rješenje, no za sada pomaka na bolje nema. 

Mještani Žarko i Dušan Bjelić

Grad Knin u okviru zadnjih izmjena prostornog plana odredio je lokaciju za gradnju novog mosta, naručena je izrada projektne dokumentacije i geodetske snimke, u tijeku je postupak izrade dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole, nakon čega se ide u ishođenje građevinske. Ta procedura može dugo trajati, a do njezinog okončanja Grad Knin će se pobrinuti za sanaciju oštećenja na postojećem mostu, kazao nam je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša Ivica Brčina:

Pročelnik Ivica Brčina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Zamućenje vode

Čaša vode