Hrvatski radio

Radio Knin

MOST-ovi vijećnici o kninskom pročistaču

05.07.2018.

15:51

Autor: Nives Hladnić

MOST-ovi vijećnici o kninskom pročistaču

MOST-ovi vijećnici o kninskom pročistaču

Foto: - / -

Na konferenciji za novinare ispred kompleksa na Barama, postavili su pitanje odgovornosti, budući da je pročistač završen prije 3 godine, ali zbog tonjenja terena još nije pušten u rad. Projekt je do sada koštao 136 milijuna kuna, podsjetili su vijećnici Tomislav Čolak i Marija Čurić.

U ožujku je Gradsko vijeće Knina održalo tematsku sjednicu, na inicijativu MOST-ove Marije Čurić. Na njoj su predstavnici Hrvatskih voda najavili puštanje pogona u probni rad. Podsjetila je danas vijećnica i da je tada rečeno kako se ništa više ne može napraviti da se zaustavi slijeganje tla, da je glavni cjevovod potpuno neupotrebljiv i da treba izgraditi novi. U međuvremenu, dodala je, u rad su pušteni pročistači u Vrgorcu i Drnišu

Prije 19 godina u GUP Grada Knina na lokaciji Bare ucrtan je pročistač. Prije 8 godina Gradsko vijeće odlučilo je prodati veći dio te lokacije DIV-u, istaknuo je županijski vijećnik MOST-a Tomislav Čolak.
Par mjeseci poslije krenuli su radovi na sustavu vodoopskrbe i odvodnje koje je usporio bankrot jednog od izvođača, ali cijelo to vrijeme obavljala su se ispitivanja na mjestu izgradnje pročistača, koja su pokazivala da teren nije pogodan za gradnju.

Gradnja je nastavljena unatoč neuspjelim pokušajima stabilizacije tla.

Čolak je spomenuo i aferu s dvostrukim otkupom zemljišta, te zaključio da vremena za čekanje nema jer se cijela gradska kanalizacija izlijeva u Orašnicu i Marčinkovac, a fekalije iz septičkih jama komunalci prazne izravno u Krku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.