Hrvatski radio

Radio Knin

Na sjednici GV usvojen 2. rebalans proračuna - nije prošlo Izvješće TZ Knin

15.09.2019.

13:04

Autor: Dragan Gligora

Na sjednici GV usvojen 2. rebalans proračuna - nije prošlo Izvješće TZ Knin

Na sjednici GV usvojen 2. rebalans proračuna - nije prošlo Izvješće TZ Knin

Foto: - / -

Na 27., maratonskoj sjednici, Kninskog Gradskog vijeća koja je sadržavala čak 28. točaka, usvojen je 2. ovogodišnji rebalans proračuna i polugodišnje izvješće gradonačelnika, kao i cijeli niz izvješća gradskih poduzeća. Jedino nije prošlo Izvješće TZ Knin.

Novim rebalansom prihodi su uvećani za milijun i pol kuna i iznose 97, dok su rashodi su uvećani za 1,1 milijun kuna, pa također iznose 97 milijuna kuna. 


Vijećnici su usvojili i izvješće o izvršenju proračuna za prvih pola godine. Godišnji plan prihoda za ovu godinu je 85 milijun kuna, a u prvih šest mjeseci izvršeno je 30 milijuna. Višak prihoda na kraju polugodišnjeg razdoblja je gotovo 7 milijuna kuna, dok su prihodi od poreza i prireza na dohodak veći za nešto više od 7 posto.

Potpore poljoprivrednicima uvećane su s 200 na 400 tisuća kuna godišnje. Potpisano je i osam projekata iz Intervencijskog plana vrijednih 16,3 milijuna kuna.

Na sjednici je usvojeno i Polugodišnje izvješće gradonačelnika Marka Jelića, koji je izdvojio obnovu rasvjete i izgradnju atletske staze, brojna davanja ustanovama i udrugama, a posebno naglašava uspješno funkcioniranje gradske riznice. Jelić je ponosan i na dovršenu sanaciju odlagališta Mala Promina.

Gradonačelnik je istaknuo i važnost izrade konzervatorskog elaborata kninske tvrđave, a kazao je i kako se i dalje nastoji što brže i uspješnije riješiti problem onečišćene lagune.

Na sjednici su Usvojena i godišnja izvješća o radu Komunalnog poduzeća, Upravitelja te Čistoće i zelenila, ali ne i Turističke zajednice. Vijećnik Robert Marić iz HDZ-a izrazio je nezadovoljstvo razvojem turizma u Kninu. Naveo je primjer Drniša, koji s manje potencijala zarađuje više od našeg. Direktorica Lozančić svjesna je niza problema vezanih uz razvoj kninskog turizma. Naime, Knin nema niti jednog hotela, a njegovi su smještajni kapaciteti premali da bi se moglo primiti veći broj gostiju.


Na sjednici su usvojena i polugodišnja izvješća o izvršenju javnih potreba udruga civilnog društva i udruga u kulturi, zatim o izvršenju Programa javnih potreba u sportu kao i Programa socijalnih davanja te Općih javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu. Vijećnik HDZ-a Nenad Tisaj upozorio je kako je u prvih pola godine rođeno samo 46-oro djece. Po tome bi broj rođenih u ovoj godini treba biti oko 90, što je velik pad u odnosu na 2016. godine, kada je rođeno 133 djece.

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja “Ex vojarne Krka” kao područja namijenjenog turističkoj ponudi. Također je usvojena i odluka o pristupanju Grada Knina Lokalnoj akcijskoj grupi KRKA. Naime, kako Knin nema formiran svoj LAG, a njegova bi registracija bila potrajala, prijedlog je da se Knin priključi drniškom LAGu Krka, poznatom po uspješnom provođenju raznih projekata. 

Usvojen je i prijedlog Odluke o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje podzeću "Čistoća i zelenilo."


U okviru Intervencijskog plana obnavljat će se i zapuštena stara gradske jezgra. Za sada je u planu kupiti i urediti osam stambenih objekata. Prioritetno je uređenje dijela oko stare gradske tržnice.

Na kraju sjednice, u sklopu vijećničkih pitanja, vijećnik HDZ-a Nenad Tisaj upitao je zašto su lokalni mediji prešutjeli incident u Posedarju, dok su naveliko pisali o napadu u Uzdolju. Gradonačelnik je odgovorio kako osuđuje sve incidente, ali, kako je rekao, mi nismo rulja koja će provoditi linč, nego taj posao odrađuju institucije koje su to učinile ispravno i pravoremeno.

Na pitanje vijećnice MOST-a Marije Ćurić o stanju u laguni, Jelić je rekao kako se radi sanacijski program koji će biti gotovo do kraja godine.

Na pitanje Dragana Miličevića iz Nezavisne liste Marka Jelića o iznosu EU sredstava, koje je ishodovala ova vlast, dogradonačelnik Ćaćić rekao je kako je do sada iz Europske unije u proračun uplaćeno 9,2 milijuna kuna, u sklopu 11 projekata, a njihova ukupna vrijednost je 18,6 milijuna kuna.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.