Hrvatski radio

Radio Knin

Na Veliki petak Isusov grob u Gospinoj crkvi

15.04.2022.

13:55

Autor: Radio Knin

Isusov grob

Isusov grob

Foto: scokaric / HRT

Danas u 15,00 sati u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta bit će otvoren Isusov grob, crkva će biti otvorena za sve koji se žele u tišini klanjati i moliti.

U 18,00 sati od crkve svetog Ante kreće procesija Velikog petka u kojoj se pjeva Gospin plač, čiji je autor Kninjanin fra Petar Knežević, koji je svojim stvaralaštvom obogatio hrvatsku sakralnu baštinu. 

U Gospinoj crkvi održat će se tradicionalni obredi Velikog petka. Središnji dio današnje liturgije je klanjanje križu koji se razotkriva u tri dijela. Dok svećenik izgovara: Evo drvo križa!, vjernici se klanjaju.

Velika subota je dan tišine, a Gospina crkva cijeli će dan biti otvorena za one koji se žele pokloniti Kristovom grobu.

U 20,00 sati blagoslovom ognja započet će liturgija kojom se ulazi u svetu misu vazmenog bdijenja, na kraju koje je i blagoslov jela, najavio je u našem programu župni vikar fra Mario Lemo:

Župni vikar fra Mario Lemo

Simbol križa u sebi nosi snažnu poruku. Križ je poziv da nosimo svoja trpljenja, da pomažemo nositi križeve drugih ljudi, poziva nas na opraštanje i ljubav. Podsjeća nas da Bog ljubi sve ljude, istaknuo je fra Mario Lemo:

Župni vikar fra Mario Lemo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.