Hrvatski radio

Radio Knin

Na Zlarinu otvoren Hrvatski centar koralja

01.06.2023.

17:21

Autor: Radio Knin

Hrvatski centar koralja

Hrvatski centar koralja

Foto: scokaric / HRT

Na otoku Zlarinu svečano je otvoren Hrvatski centar koralja. Projekt je vrijedan tri milijuna i dvjesto tisuća kuna, a nositelj je Grad Šibenik. Obnovljene su i opremljene kuće Kažerma i Šare.

Hrvatski centar koralja smješten je u kućama Kažerma i Šare na Zlarinu koje su ovim projektom obnovljene i opremljene. Projekt se temelji na smjernicama Natura 2000, a predstavlja jedinstvenu priliku za povezivanje višestoljetne tradicije koraljarstva s današnjom perspektivom i aktualnom ekološkom problematikom. Muzeološki postav posjetiteljima nudi uvid u povijesnu interakciju ljudi i mora, istaknula je koautorica muzeološke koncepcije Goranka Horjan.

Koautorica muzeološke koncepcije Goranka Horjan

U kući Šare uređeni su smještajni kapaciteti koji su namijenjeni studentima i istraživačima koji ih mogu koristiti za svoja istraživanja. Muzejski postav nalazi se u kući Kažerma i proteže na četiri kata. Osnovni cilj je zaštita bioraznolikosti šibenskog arhipelaga.

Voditeljica Centra Katarina Gregov

Sredstva za izgradnju Centra osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoju okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.