Hrvatski radio

Radio Knin

Nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama

15.10.2019.

13:50

Autor: Nives Hladnić

Nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama

Nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama

Foto: - / -

Četvrtog dana štrajka učitelja i nastavnika, nastave danas nije bilo u osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj, Osječko-baranjskoj, i Istarskoj županiji.

U kninskim školama odaziv je bio vrlo visok, a roditelji su pružili potporu učiteljima i djecu nisu poslali u školu. 

Podaci od 11 sati govore kako je u Šibensko-kninskoj županiji u štrajku bilo 96 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.
Poslušajte sindikaliste iz kninskih škola – govore Jozo Jurković i Marija Dujmić iz osnovnih škola Domovinske zahvalnosti i Dr. Franje Tuđmana te Dragan Boduljak iz srednje škole Lovre Montija.

Sindikati nemaju namjeru odustati dok se prosvjetarima ne poveća koeficijent složenosti poslova za 6 posto. A Vlada nudi 2 posto i još 2 posto do sredine sljedeće godine.
Povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja iz Šibenika Marina Paškalin smatra kako nije točno da je Vlada ponudila bilo kakvo povećanje plaća učiteljima jer su im one već prije bile smanjene:

Uz Šibensko-kninsku, danas se štrajkalo u Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji gdje je odaziv bio 82, odnosno 81 posto. Sutra se štrajka u Gradu Zagrebu.
Sindikalisti će novu press konferenciju održati na Trgu svetog Marka sutra u 9 i 20, u vrijeme kada će članovi Vlade prelaziti u zgradu Sabora, pa bi ističe Sindikalist Branimir Mihalinec, konferencija mogla biti zanimljivija nego danas". "Štrajk ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku", zaključio je Mihalinec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.