Hrvatski radio

Radio Knin

"Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju."

01.12.2017.

09:24

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poruka je to generala Slobodana Praljka iz oproštajnog pisma napisanog prije dvije godine. Pripadnici HVO-a iz Knina, u nedjelju će zapaliti svijeće u 17.15 na Trgu, a u Gospinoj crkvi u 18 sati služit će se sveta misa za pokojnog generala.

Smrt generala Slobodana Praljka i čitanje presude u Haškoj sudnici, iznimno teško doživjeli su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. U velikom su šoku, pokošeni nepravdom, bilo je i onih koji su zatražili medicinsku pomoć nakon čitanja presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, potvrdio je predsjednik Časničkog zbora HVO-a u Republici Hrvatskoj Tomislav Tokić. Kao svjedok vremena govori o pokojnom generalu, presudi i njezinim posljedicama:

U haškoj presudi, kao zločinačka postrojba, navedena je pukovnija Ante Bruno Bušić. Zaboljelo je to njezine pripadnike. I Ivana Penavu, koji je u Kninu predsjednik Udruge 1. gardijske brigade Ante Bruno Bušić

Tužni i razočarani pripadnici HVO-a, ponosni su, kažu, na čin svog zapovjednika generala Slobodana Praljka. Doživjeli su ga kao poruku da uzdignute glave nastave dalje u borbi za istinu i pravdu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.