Hrvatski radio

Radio Knin

Nečija zemlja

27.01.2022.

18:29

Autor: Radio Knin

Uništa

Uništa

Foto: scoakric / HRT

Desetak stanovnika sela Uništa u blizini Kijeva, redom starije životne dobi, ovih su dana ponovno pod posebnom pozornošću javnosti. Interes je potaknuo slučaj Drage Galiota koji živi u teškim uvjetima.

Selo pripada Bosni i Hercegovini, a administrativno središte mu je Bosansko Grahovo. No, do Grahova stanovnici Uništa trebaju prijeći više od 80 kilometara preko hrvatskog teritorija, pa su najviše vezani uz Općinu Kijevo. Potvrdio nam je to i Načelnik Općine Martin Ercegovac:

Ercegovac

Zbog nesređenih međudržavnih odnosa nije provedena ni obnova kuća, smatra predsjednik Mjesne zajednice Uništa Slavko Galiot, a, zbog postojećeg graničnog režima, teško da bi itko mogao pokrenuti bilo kakvu proizvodnju. Slavko Galiot:

Galiot

Preostali mještani strahuju i zbog mogućih komplikacija kad Hrvatska bude pristupila Schengenskom prostoru. Hoće li to biti završni udarac životu u selu, ostaje vidjeti:

Galiot

Ono osnovno što imaju za život, stiže im iz Hrvatske, od električne energije do zdravstvenih usluga. U planu je i izgradnja vodovodne mreže u suradnji s Općinom Kijevo, čime bi se riješio i problem dvaju kijevskih zaseoka Validžića i Glavaša:

Galiot

Selo Uništa dalo je tridesetak branitelja u Domovinskom ratu pa je i moralna obveza Republike Hrvatske učiniti sve kako bi im vratila dug, smatra predsjednik Mjesne zajednice Slavko Galiot. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.