Hrvatski radio

Radio Knin

Nije istina ono što piše u Nacionalu - tvrdi dožupan Nikola Blažević

05.02.2020.

09:05

Autor: Dragan Gligora

Nije istina ono što piše u Nacionalu - tvrdi dožupan Nikola Blažević

Nije istina ono što piše u Nacionalu - tvrdi dožupan Nikola Blažević

Foto: - / -

U priopćenju medijima šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević opovrgava navode iz članka tjednika Nacional pod naslovom ''Na splitskom Pravnom fakultetu ne mogu naći diplomu HDZ-ova zamjenika župana''. Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Dana 4. veljače 2020. godine (utorak) u tjedniku Nacional objavljen je članak pod naslovom ''Na splitskom Pravnom fakultetu ne mogu naći diplomu HDZ-ova zamjenika župana''. Brojni mediji prenijeli su i prokomentirali ovu vijest. Objavljeni članak potpisan je po autoru Damiru Petranoviću. Obzirom da objavljeni članak vrvi neistinama i zlonamjernim konstrukcijama te je usmjeren na povredu moje časti i ugleda zatražit ću da, sukladno članku 40., stavak 1. i članku  41., st. 1. Zakona o medijima (''Narodne novine'' 59/04, 84/11 i 81/13) tjednik Nacional objavi ispravak u odnosu na objavljene informacije tako da se ispravak objavi bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi. Ispravak se mora objaviti na način da je iz naslova vidljivo da se radi o ispravku.

 

''NIJE ISTINA ONO ŠTO PIŠE U NACIONALU

U većem dijelu članka ne radi se o činjeničnim tvrdnjama jer iste nisu potkrijepljene dokazima koji potvrđuju novinski naslov ''Na splitskom Pravnom fakultetu ne mogu naći diplomu HDZ-ova zamjenika župana'', nego isključivo o vrijednosnom sudu potpisanog novinara i naručitelja članka iz Grada Knina. Prije nego se upustim u pobijanje iznesenih navoda napomenut ću da sam s potpisanim novinarom imao usmenu i pisanu komunikaciju u kojoj sam mu na uljuđen način odgovorio na postavljena pitanja, usput ga zamolivši samo jednu jedinu stvar - da mi omogući ravnopravan medijski tretman s drugim akterima priče. Nažalost, to mi nije omogućeno.

Idemo redom. Grad Knin ili onaj tko ga zastupa prijavio me zbog sumnji u valjanost diplome koju sam stekao na Pravnom fakultetu u Splitu. O razlozima njihovih sumnji mogu samo nagađati, no ipak se usuđujem reći da su isključivo osobne i političke naravi s ciljem mojeg diskreditiranja u javnosti što je i razvidno iz teksta koji je objavljen u Nacionalu.

Istine radi, a što koincidira s navodima potvrda Pravnog fakulteta u Splitu, nedvojbene su sljedeće činjenice vezane uz moje ime:

a) imam završen sveučilišni dodiplomski studij prava i stečenu visoku stručnu spremu i stručno zvanje diplomirani pravnik i obranjen diplomski rad na temu ''Diplomatski privilegiji i imuniteti'';

b) izradio sam diplomski rad u utvrđenom broju primjeraka i dostavio ga članovima Povjerenstva za obranu i ocjenu diplomskog rada (koji su odreda doktori znanosti);

c) zapisnik o obrani mog diplomskog rada potpisan je od svih članova Povjerenstva za obranu i ocjenu diplomskog rada;

d) od strane Pravnog fakulteta u Splitu izdana mi je vjerodostojna i ovjerena javna isprava o završenom studiju (diploma) koju zakonito posjedujem te je ista (sukladno odredbama propisa koji definiraju sadržaj diploma i dopunskih isprava o studiju) ovjerena suhim pečatom visokog učilišta koje je izdalo diplomu – ista, dakle, nije neovjerena kako to zlonamjerno tvrde potpisnik članka i gradonačelnik Knina.

Sve ostale okolnosti s kojima potpisani novinar zlurado insinuira kako bi obezvrijedio činjenicu da sam uredno stekao svoje akademsko zvanje: nepostojanje pisanih evidencija o dostavi diplomskih radova svih studenata (a ne samo mene), nepostojanje radova svih studenata (a ne samo mene) u knjižnici fakulteta, nepostojanje pisanog izvješća o ocjeni diplomskog rada, nepostojanje akta o imenovanju Povjerenstva za obranu i ocjenu diplomskog rada i neoglašavanje obrana diplomskih radova svih studenata (a ne samo mene) na internet stranici Pravnog fakulteta u Splitu izvan su sfere mojeg utjecaja te ih kao takve ne mogu komentirati ni na koji način.

Svjestan sam činjenice da kao dužnosnik koji djeluje u javnom prostoru podliježem interesu i sudu javnosti te sam na isto bio spreman kad sam se odlučio baviti poslom kojim se bavim. Vodeći se tom činjenicom uvijek sam bio i jesam dostupan građanima na koje sam upućen, kao i predstavnicima medija koji su provjeravali način na koji obnašam dužnost i o tome obavještavali zainteresiranu javnost. Na moju žalost, u ovom slučaju nije se radilo o interesu javnosti, nego o prizemnim podmetanjima pojedinaca koji su me htjeli diskreditirati kao čovjeka. Takvima poručujem da sam, za razliku od njih, uvijek dostupan onima koji su me birali na dužnosti koje sam obnašao, ali i svim drugim građanima koji su zainteresirani za sve što je vezano uz mene, i kao dužnosnika i kao čovjeka. 

U odnosu na nekorektno naglašavanje duljine trajanja mog studija ističem da sam cjelokupno visokoobrazovno školovanje proveo na Pravnom fakultetu u Splitu. Školovao sam se fazno, tako da sam najprije završio upravnopravni studij i time stekao stručni naziv upravni pravnik. Nakon završenog upravnopravnog studija upisao sam uz rad sveučilišni dodiplomski studij prava i stekao stručno zvanje diplomirani pravnik. Duljina trajanja studija, na moju žalost, bila je determinirana poslovnim i obiteljskim obvezama zbog kojih sam diplomu stekao kasnije od planiranog, nakon što sam položio sve propisane ispite i udovoljio svim drugim propisanim obvezama na fakultetu. Cjelokupno vrijeme studija iz svog džepa plaćao sam školarinu kao izvanredan student, a jedini koji su zbog toga trpili bili su članovi moje obitelji.

Ovime zaključujem ovu temu, ali i dalje spreman objasniti bilo kome sve što je vezano uz moje javno i privatno djelovanje. Hoće li i neki drugi dužnosnici moći objasniti javnosti kako su si o trošku poreznih obveznika (bez ikakve pravne i proračunske osnove) isplaćivali stotine tisuća kuna honorara za uspješnost u radu, za nepostojeća autorska djela, putne troškove i slične aktivnosti te hoće li mediji biti zainteresirani za takva objašnjenja ostaje za vidjeti u vremenu koje je pred nama.

S poštovanjem,

 

                                                                                                          Nikola Blažević, dipl. iur.''

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.