Hrvatski radio

Radio Knin

Novi sustav grijanja u SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu

05.09.2016.

14:09

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi dan školske godine u drniškoj srednjoj školi Ivana Meštrovića, prošao je u znaku primopredaje sustava grijanja na biomasu. Ekološki prihvatljiv energent prepolovit će troškove i potaknuti održivo upravljanje šumama.

Novi sustav grijanja vrijedan je skoro pola milijuna kuna i jedan je od rezultata velikog prekograničkog projekta HOLISTIC, u kojem je Šibensko-kninskoj županiji na raspolaganju oko 440 tisuća eura, kaže župan Goran Pauk, dodajući da 85 posto iznosa sufinancira Europska unija.

Iako je drniška srednja škola zadržala i sustav grijanja na lož ulje, ovaj na biomasu je puno jeftiniji i ekološki prihvatljiv. Računica ravnatelja Ivana Zeljka pokazuje da će trošak grijanja u glavnoj zgradi s oko 80 tisuća pasti na oko 40 tisuća kuna. 

Duplo manji troškovi, čista šuma i nula emisije CO2 – to su koristi od novog sustava, koji će drniške srednjoškolce, u glavnoj zgradi, grijati već ove zime. Moći će se pohvaliti i da su prva škola u Šibensko-kninskoj županiji s grijanjem na biomasu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.