Hrvatski radio

Radio Knin

Obilježena 77. godišnjica oslobođenja Dalmacije od fašističke okupacije

04.12.2021.

14:29

Autor: Nives Hladnić

Obilježena 77. godišnjica oslobođenja Dalmacije od fašističke okupacije

Obilježena 77. godišnjica oslobođenja Dalmacije od fašističke okupacije

Foto: - / -

U organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije i udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA, program se odvijao kod urušenog spomenika na brdu Spas i na Kninskoj tvrđavi.

Proslava 77. godišnjica oslobođenja Dalmacije u Kninu početak je procesa obnove spomenika herojima koji su oslobodili zadnju točku u borbi za slobodu naše domovine, u okviru Dalmacije, kazao je predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.
"U oskrnavljenom spomeniku leže kosti više od 1800 boraca, poginulih u oslobađanju Knina.
Srušili su ga hrvatski branitelji, zavedeni, ludi, ali je red da mi hrvatski branitelji sudjelujemo u ovome i ponosni smo što su nam antifašisti Dalmacije i Hrvatske dozvolili da se uključimo.
Ne postoji veća bitka na ovim prostorima s više žrtava. Na drugoj strani zajedno su bili ustaše i četnici, a hrvatska vojska bili su partizani.
Ovo je jedan civilizirani čin, bez obzira na politiku. Ovo je spomenik koji moramo podići, on mora stajati i činiti kontinuitet sa hrvatskim barjakom na Kninskoj tvrđavi. Mi, branitelji, bit ćemo mirni kad se on digne i da čini jednu simboliku, da Knin bude stvarno grad gdje su se u prošlom stoljeću odvijale dvije bitke za slobodu, dvije časne bitke", rekao je Britvić.

"Dalmacija 4. prosinca 1944. godine prvi put u povijesti postala je sastavni dio Hrvatske. U toj veličanstvenoj borbi sudjelovalo je više od 200 tisuća građana. Cijena koju je platila Dalmacija - više od 30 tisuća stanovnika stradalo je, više od 18 tisuća kao partizani.", podsjetio je predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije Zoran Restović.
"Koja se poruka htjela poslati narodu Dalmacije rušenjem spomenika, koja poruka se hoće poslati njegovom neobnovom, što su to učinili osloboditelji Dalmacije čega bi se generacije iza njih trebale stidjeti? Ništa, njihov je obraz čist!", nastavio je Restović. "Za najveći dan u povijesti Dalmacije neće danas biti satova povijesti, svečanih sjednica, političarskih obraćanja, procesija ni zvučnika po gradovima
ali bit će ponosa, prkosa i bijesa antifašista Hrvatske!", zaključio je.

Okupljenima se obratio umirovljeni general Luka Džanko, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, antifašist i veteran Domovinskog rata, potpredsjednik udruge VeDRA-e.
"Od 26.11. do 4.12.1944. vodile su se žestoke borbe, Knin je oslobođen na današnji dan.
Od okupatora i domaćih izdajnika, četnika i ustaša poginula su 1884 hrvatska branitelja, od čega 1445 Dalmatinaca.", kazao je Džanko. "Nijemaca, Talijana, četnika i ustaša, što poginulih što zarobljenih bilo je 11313."
"Odajući pijetet palima za oslobođenje Dalmacije, moramo još jednom s najvećim ponosom, poštovanjem i zahvalnošću istaknuti ulogu maršala Tita u 2. svjetskom ratu i njegovog generala u 2. svjetskom ratu i vrhovnog zapovjednika u Domovinskom ratu Franje Tuđmana", nastavio je Džanko i revizionistima povijesti poručio: "Nema zamjene mjesta, Tito je bio na čelu hrvatske vojske i stvorio hrvatsku državu. Hrvatski branitelji na čelu s dr. Franjom Tuđmanom obranili su ono što je Tito stvorio."

Na proslavi je bio i živi svjedok vremena, Jakov Jukić iz Zadra, koji se NOP-u priključio u veljači 1943. godine, s nepunih 15 godina.

Pokraj urušenog spomenika osloboditeljima Dalmacije na brdu Spas na kraju su se zapjevale partizanske budnice i pozdravilo pozdravom "Smrt fašizmu – sloboda narodu", te sve završilo s porukom čelnika VeDRA-e: "Neka nam živi naša slobodna Hrvatska koju su stvorili partizani, a mi je obranili!"

Proslava je nastavljena na Kninskoj tvrđavi gdje je postavljena izložba "Od pobjede 1945. do pobjede 1995." te promovirana knjiga "1944.: Oslobođena Dalmacija / Antifašizam danas".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.