Hrvatski radio

Radio Knin

Obilježena 9. obljetnica Kornatske tragedije

30.08.2016.

17:02

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

30. kolovoza 2007. na Kornatu je stradalo 13 vatrogasaca. 12-orica su preminula od teških opeklina, preživio je samo Frane Lučić. Pomoć su čekali cijelo popodne. Roditelji kažu - mrtvi su zbog nemarnosti sustava koji zataškava svoje propuste.

U Spomen parku stradalim vatrogascima, pored 12 kamenih križeva, i ove godine okupili su se obitelji, prijatelji i brojna izaslanstva. Služena je sveta misa. U spomen poginulima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. 

O uzrocima Kornatske tragedije postoje četiri teorije - eruptivni požar, plinska smjesa, kerozin koji je curio iz helikoptera i odbačene NATO-ove bombe. Roditeljima to više nije važno, više ih muči zašto su njihovi najmiliji satima čekali pomoć. 

Tadašnji županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica suđen je i oslobođen krivnje za tragediju. No, Vrhovni sud traži ni proces zbog proceduralnih propusta. Od suđenja koje počinje u rujnu, obitelji ne očekuju puno, jer ni ono prvo, nakon niza vještačenja i više od 160 svjedoka nije razjasnilo kako se rutinska intervencija pretvorila u veliku tragediju i zašto su unesrećeni satima čekali pomoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.