Hrvatski radio

Radio Knin

Obilježena dvadeset sedma godišnjica ubojstva civila u Varivodama

28.09.2022.

16:10

Autor: Radio Knin

Komemoracija u Varivodama

Komemoracija u Varivodama

Foto: scokaric / HRT

Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje obilježili su godišnjicu zločina nad civilima srpske nacionalnosti koji su 1995. godine ubijeni u selu Varivode. Radi o zločinu za koji nitko nije odgovarao.

Jovanu Beriću prije dvadeset sedam godina u Varivodama su ubijeni roditelji, stric i susjedi. Na današnjoj komemoraciji u svom je obraćanju zahvalio okupljenima što njeguju sjećanje na stradale te dodao da je nedopustivo da su ubojice i danas na slobodi. Sve je manje mještana u ovom kraju, i to je najveća bol, istaknuo je Jovan Berić u ime obitelji stradalih obitelji:


Sin ubijenih Jovan Berić

Da je vlast reagirala nakon ranijih zločina, možda bi se bila izbjegla tragedija u Varivodama, smatra saborski zastupnik Boris Milošević koji se okupljenima obratio u ime Srpskog nacionalnog vijeća. Ubijeni su ostali u svome domu, i to su platili životom. Ista puška ubila je šesnaest ljudi, sedam u Gošiću i devet u Varivodama, naglasio je još jedan put zastupnik Milošević. Istraga je pokrenuta, no napisana je loša optužnica od koje se na kraju odustalo. Zločinci nisu kažnjeni, ali nisu računali na to da ćemo se i danas sjećati ovog, ali i drugih zločina, bez obzira na nacionalnost:

Saborski zastupnik Boris Milošević

Povijest ne možemo mijenjati, ali možemo vratiti život u ovaj kraj, stav je potpredsjednice Vlade Anje Šimprage. Smatra da su ovi ljudi vjerovali da stižu sretniji dani i da će ih nakon završetka Domovinskog rata i akcije Oluje štititi hrvatska vlast koja je propustila to učiniti. Odlukom Vrhovnog suda zločin je kasnije označen kao teroristički čin za koji je odgovorna i država, međutim počinitelji nisu kažnjeni. 

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga

Za zločine u Gošiću i Varivodama sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no optuženici su oslobođeni krivnje, a istraga vraćena na početak. Pojedini članovi obitelji žrtava sudski su ishodili odštete za stradanja svojih najbližih.

Za devetero ubijih civila položeni su vijenci i upaljene svijeće, a vjerski obred je predvodio otac Milan Grubić, paroh đevrsarski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.