Hrvatski radio

Radio Knin

Odgovor MORH-a o uništavanju UBS-a u vojarni Stara straža

07.05.2015.

11:31

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobili smo odgovor MORH-a na upit je li istina da kamioni po noći dovoze minsko-eksplozivna sredstva s drugih lokacija na uništavanje u vojno-skladišni kompleks Pađane. Mininstarstvo zaštite okoliša i prirode odgovara,pak, kako to nije u njihovoj nadležnosti.

Podsjetimo, Ekološka udruga Krka je putem Zelenog telefona zaprimila više anonimnih prijava građana sela Pađene, o većem broju kamiona koji, prema njihovim tvrdnjama,  noću dolaze u VSK Pađene. Građani su zabrinuti da kamioni dovoze minsko-eksplozivna  sredstva s drugih lokacija na uništavanje.

Prenosimo u cijelosti odgovor Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a: 


Nije točna tvrdnja da kamioni noću dovoze minsko-eksplozivna sredstva s drugih lokacija na uništavanje u vojno-skladišni kompleks (VSK) "Pađene" Knin.Naime, činjenica je da se sve aktivnosti uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (UbS) provode tijekom radnog dana i to na području vojno skladišnog kompleksa (VSK) "Pađene" Knin. O istima je obaviještena Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao i Policijska postaja Knin, Hrvatske šume Knin, Hrvatske ceste Knin, JVP Knin, Hrvatske željeznice, lokalno stanovništvo i ostale civilne strukture. 

Također, Ministarstvo obrane RH je u ponedjeljak, 4. svibnja 2015. godine na svojim službenim web stranicama priopćenjem obavijestilo javnost o uništavanju UbS-a u VSK "Pađene" Knin. Napominjemo kako je riječ o minsko-eksplozivnim sredstvima pronađenim prilikom pirotehničkog pregleda i razminiranja VSK "Pađene" Knin, koja se iz sigurnosnih razloga ne mogu transportirati na stalna mjesta za uništavanje UbS-a, a kako je i navedeno u službenom priopćenju.Uništavanje provode pripadnici Zapovjedništva za potporu (ZzP) OS RH sukladno postojećim propisima, standardima i odobrenim procedurama, koje su usklađene sa zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša.Tijekom uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava, a uslijed vremenskih utjecaja, vjetra i niske naoblake, mogle su se čuti pojačane eksplozije (detonacije), o čemu također redovno obavještavamo javnost. 

Napominjemo kako je dnevni intenzitet uništavanja UbS-a na VSK "Pađene" Knin smanjen u odnosu na prošlu godine te ujedno naglašavamo kako će se uništavanje UbS-a provoditi još nekih 10-tak radnih dana. 

Što se tiče pojačanog prometa, napominjemo da teretna motorna vozila OS RH, isključivo tijekom radnog dana odvoze pronađeni neeksplodirani UbS s mjesta pronalaska VSK "Pađene" Knin na stalno mjesto za uništavanje UbS-a- vojni poligon na Slunju. Također odvoze i sekundarnu sirovinu (staro željezo) na zbrinjavanje te opremu i materijalno-tehnička sredstva u postrojbe OS RH, s obzirom na skorašnji završetak radova na sanaciji čišćenja terena u VSK „Pađene“ Knin (prema planu do kraja svibnja 2015. godine).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.