Hrvatski radio

Radio Knin

Predsjednik RH odlikovao Policijsku postaju Kijevo

28.04.2022.

15:09

Autor: Nives Hladnić

Predsjednikov izaslanik general Marko Lukić vezuje plamenac

Predsjednikov izaslanik general Marko Lukić vezuje plamenac

Foto: Nives Hladnić / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je ratnu Policijsku postaju Kijevo Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Policijska postaja uspostavljena je 28. travnja 1991. godine i bila je jasan pokazatelj okupatoru kako je hrvatski narod odlučan braniti svoju zemlju. 

Kijevo ima svoju povijesnu ulogu u ostvarenju hrvatskog višestoljetnog sna, podsjetio je na obilježavanju obljetnice predsjednikov izaslanik umirovljeni general Marko Lukić. "Prkosili ste velikosrpskoj politici od postavljanja barikada u kolovozu 90. a bez formiranja Policijske postaje 91. ne bi se kasnije dogodila ni Oluja", poručio je.

umirovljeni general Marko Lukić, izaslanik Predsjednika RH

120 specijalaca iz Šibenika i Splita, noću su prehodali brdo Kozjak i u zoru ušli u Kijevo. Za JNA bio je to veliki udarac, prisjetio se Ivan Vujić:

Ivan Vujić Rico, ratni pripadnik specijalne jedinice PU Šibenske

Posebno emotivno policajce su dočekali mještani; u okruženju su živjeli već više od 8 mjeseci, kazao je Marinko Čavka, zapovjednik odreda Kijevo.

Marinko Čavka, zapovjednik odreda Kijevo

Kijevo je živjelo u okruženju 367 dana, bez struje, vode, lijekova. Od tzv. balvan revolucije 17. kolovoza 1990. do 26. kolovoza 91. kada je sravnjeno sa zemljom. JNA i pobunjeni Srbi tijekom okupacije ubili su 17 civila. Za zločine nitko nije odgovarao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.