Hrvatski radio

Radio Knin

Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina

20.05.2020.

10:54

Autor: Vesna Jašek

Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina

Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina

Foto: - / -

Sinoć je održna 33. Sjednica Gradkoga vijeća grada Knina, koja je trajala nekiliko sati, a vijećnici su raspravili 35 točaka. Donesene su neke važne odluke, prije svega potpore gospodarstvenicima I poljoprivrenicima,, a usvojen je I rebalans proračuna.

Raprava po točkama nije bilo puno, uglavnom u sve usvojene većinom glasova.

Pa tako I program potpora gospodarstvu, vrijedan milijun kuna.

Tim će se novcima financirati potpora novosnovanim gosp. Subjektima, troškovi osposobljavanja, prekvalifikacija, dokvalifikacija, zatim sudjelovanje na sajmovima, nabava nove opreme, I izrada dokumentacije za projekte koji se financiraju EU sredstvima.

Za program potpora poljoprivredi, koji se radi za trogodišnje razdoblje, osigurano je pola milijuna kuna. Financirat će se 6 mjera:

Popore mladim poljoprivrencima, očuvanju I proširenju stočnog fonda, razvoj poljoprivrednih gopodarstava, ulaganja u preradu vlastitih poljoprivrenih proizvoda na svom gospodarstvu, a u program je ušla I jedna potpuno nova mjera – potpora – potpora očuvanju pčelinjega fonda.

Usvojen je i prijedlog kojim će grad kroz 4 mjere finansirati razvoj turističke ponude. Ukupno je osigurano 200 tisuća kuna, i to – za izgradnju bazena, poboljšanje kategorije, pokretanje obavljanja ugostiteljske djelatnosti na postojećem gospodarstvu i potpore pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu Iznajmljivači).

U Program socijalnih davanja uvršetena je nova Stavka – stipendije za 5 liječnika pecijalizanata, za što je osigurano 100 tisuća kuna.

Uvažavajući situaciju s koironavirusom, Grad je predložio, a vijećnici prihvatili, odluke koje se tiču pomoći poslovnim subjektima.

Riječ je o jednokratnoj financijskoj pomoći, u iznosu od 3 odnosno 5 tisuća kuna, koju će moći iskoristiti ugostiteljski bojekti, uslužne djelatnosti, oni koji su radili ograničeno i nisu otpuštali radnike. Za ovu je namjenu osigurano 500 tisuća kuna.

Još je jedna odluka išla za ublažavanje posljedica korona krize.

Poduzetnici neće plaćati komunalnu naknadu za ožujak, travanj i svibanj.

Zatim su oslobođeni plaćanja najma, ako su u gradskom prostoru, za travanj, svibanj i lipanj.

Usto, svi oni koji koriste javne površine za terase (bilo otvorene ili zatvorene), mjesečnu naknadu neće plaćati do kraja ove godine.

Isto vrijedi, ali od 1. lipnja i za porez na potrošnju.

Ove promjene, ali i neke druge, zahtjevale su rebalans ovogodišnjeg proračuna, čiji su prihodi manji za 3,8 milijuna kuna, a rashodi veći za 5 milijuna.

Na sjednici se doznalo i kako je Knin lani ostvario 8 milijuna i 300 tisuća kuna viška prihoda, pa kad se tome pribroje raniji viškovi taj se iznos penje na 10 milijuna i 700 tisuća kuna.

I drugo, jedna od dvije točke koje vijećnici sinoć nisu podržali bila je prijedlog Statuta kninskoga muzeja. Ovo je već drugi put da Statut nije usvojen, protiv su bili vijećnici HDZa, a vladajući nisu imali dovoljno ruku da se prijedlog izglasa.

Prihvaćeni su i prijelozi za dodjelu Nagrade grada Knina, Grba, i Plakete koji će biti dodjeljeni u povodu Dana grada I blagdana sv. Ante. 13.lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.