Hrvatski radio

Radio Knin

Održana javna rasprava o hidroelektranama na Krčiću

30.01.2018.

15:05

Autor: Vesna Jašek

Marijo Ćaćić

Marijo Ćaćić

Foto: - / -

Hoće li gradnja dviju mini hidroelektrana na rijeci Krčić, imati negativan utjecaj na okoliš, bila je tema javne rasprave koju je organizirao grad Knin, kako bi građani, ekolozi, stručnjaci mogli reći svoje mišljenje.

Dva poduzetnika, jedan iz Osijeka, drugi iz Knina, na Kričiću žele graditi mini elektrane.

Krešimir Gudelj, direktor tvrtke Hidro Grin iz Osijeka, ne razumije zašto građani imaju takav otpor, planirana hidroelektrana, tvdi neće imati nikakav utjecaj na okoliš.

 

Grad Knin svoje je mišljenje već poslao nadležnom Ministarstvu. Hidroelektrana Krčić 4 zapravo je prenamjena postojeće mlinice koja ne zahtjeva nikakvu gradnju pa za taj projekt Grad ne smatra potrebnim raditi procjenu utjecaja na okoliš. Međutim, za hidroelektranu "Krčić Polača", treba raditi procjenu jer se radi o vćim zahvatima i intervenciji u vodotok.

 

Kninski ekolozi, ali i građani na današnjoj su javnoj raspravi pokazali da nisu skloni nikakvoj gradnji na Krčiću. Smatraju da taj prostor treba očuvati i tu razvijati turizam.

 

Kad prikupi sva potrebna mišljenja, nadležno će Ministarstvo odlučiti treba li za ova dva projekta raditi procjenu utjecaja na okoliš. Ako se gradnja realizira, u kninsku bi se blagajnu godišnje slilo oko 50 tisuća kuna. Investicije su dobre, ali naš je prioritet okoliš, zaključio je danas gradonačelnik Jelić.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.