Hrvatski radio

Radio Knin

Održana Noć muzeja u Kninskom muzeju

27.01.2017.

20:29

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U muzejima, galerijama ,knjižnicama diljem Hrvatske održana je manifestacija Noć muzeja. Prigodnim programom obilježena je i u Kninskom muzeju. Predavanje o kulturnom turizmu održao je Ante Šimić, voditelj marketinga.

„Knin ima sve predispozicije da postane pravo turističko odredište. Za to je potrebna čvršća suradnja Turističke zajednice Grada Knina, Županijske Turističke zajednice, lokalne zajednice i poduzetnika. Prometna izoliranost najveća je kočnica razvoja turizma“, istaknuo je Šimić te naveo kako će Kninski muzej samo za promidžbu dobiti  milijunska sredstva iz velikog europskog projekta Integrirane regeneracije ratom pogođenih gradova vrijednog 23 milijuna eura.

Kustosica Muzeja Zoja Radić održala je zanimljivo predavanje o lončarstvu, tj. o tradicijskom lončarstvu ručnog kola u Erveniku. Posjetitelji su doznali kako su se izrađivali predmeti od gline i porculana.

Kninski muzej pripremio je i dvije izložbe. U crkvici sv. Barbare upriličena je izložba  Industrijska baština na rijeci Krki s naglaskom na drugu najstariju hidroelektranu u svijetu i prvu u Europi iz 1895. Godine. Ova je izložba nastala u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i Državnim arhivom Šibenik. 

Izložba grafika Panopticum, Sergija Mihića održana je u galeriji Kninskog muzeja.

Kako se  ovogodišnja Noć manifestacija održava pod motom Glazba i glazbeni umjetnici i njihov utjecaj na društvo,  to je u glazbenom dijelu , recitalom na taru,nastupio kninski glazbenik Jurica Jelić.

Građani su večeras mogli pogledati i stalne muzejske postave: postav Oluja 95 , arheološki, etnografski i kulturno-povijesni postav. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.