Hrvatski radio

Radio Knin

Održana panel rasprava "Građani znaju najbolje"

08.12.2016.

15:06

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je danas održana panel rasprava o sudjelovanju građana u procesima odlučivanja. Nakon rasprave predstavljeni su rezultati projekta "Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini" Cilj projekta je promicanje dobrog upravljanja i jačanje razvoja lokalne samouprave.

Organizator panel rasprave je kninska udruga ZvoniMir, čija je predsjednica Zvjezdana Bajić govorila o cilju rasprave i projekta "Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini". Nositelj projekta zagrebački ODRAZ, prikazao je i kratak animirani film o tome kako građani mogu sudjelovati u odlučivanju u lokalnoj zajednici.

Aleksandra Janjić, konzultantica za EU projekte, koja se desetljećima bavi problematikom civilnog društva, smatrala je, kako su glavni problem u pokretanju i realizaciji projekata sami građani. Međutim, pravi je problem, kaže Janjić u samom javnom sektoru.

U današnjoj raspravi sudjelovalo je desetak aktivista, članova udruga te predstavnika lokalnih vlasti Šibensko-kninske županije, od Vodica do Ervenika. Jedan od glavnih problema istaknuta je neaktivnost građana, pa smo tako po nekim pokazateljima, jedina županija u kojoj pada broj volonterskih sati. Međutim, Martin Mrša iz Šibenske udruge Mladi u EU i Toni Matešić iz Vodičke gradske uprave iznijeli su brojne pozitivne primjere gdje se mladi aktivno uključuju, ali i sami pokreću brojne aktivnosti. Anto Milišić iz kninske gradske uprave istaknuo je pozitivan odnos Grada Knina prema udrugama, ali je kao i uvijek problem financijskih sredstava.

Kao negativan primjer Milišić ističe mjesne odbore, koji su potpuno neaktivni, pa je bilo i prijedloga da se oni ukinu. Dobar dio rasprave posvećen je i radu Lokalnih akcijskih grupa, tzv. LAG-ova. Jedan od uspješnih lagova je LAG Krka, koji okuplja sedam jedinica lokalne samouprave s područja naše županije. Voditeljica drniškog ureda Ivona Malenica iscrpno je govorila o njegovoj strukturi, ciljevima, aktivnostima i planovima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Zamućenje vode

Čaša vode