Hrvatski radio

Radio Knin

Na sjednici Gradskog vijeća rasprava o zaduživanju Upravitelja

12.04.2022.

21:11

Autor: Radio Knin

Gradsko vijeće

Gradsko vijeće

Foto: scokaric / HRT

Žustru raspravu na desetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Knina izazvao je Prijedlog Odluke o davanju jamstva i suglasnosti za kreditno zaduženje od osam milijuna tristo tisuća kuna trgovačkom društvu Upravitelj-Knin.

Upravitelj Knin podiže kredit za nabavu radnih strojeva i vozila. Koristit će ih za održavanje nerazvrstanih cesta, ali i za obavljanje drugih djelatnosti koje su u njihovom djelokrugu. Većinom glasova vijećnici su podržali Prijedlog, a njihovom je odlukom Grad Knin pristao biti jamac.

Pročelnik Joško Nedoklan istaknuo je da će od Ministarstva financija zatražiti suglasnost za ovu odluku.

Oporbeni vijećnici nisu podržali Prijedlog, a Mostov Tomislav Čolak smatra da je riječ o dogovornoj ekonomiji te da nipošto nije dobro da Upravitelj ima ekskluzivno pravo za obavljanje komunalne djelatnosti.

Kritizirao je i plan poslovanja Upravitelja Knin te naglasio da je tvrtka izgubila dio redovnog upravljanja zgradama:

Tomislav Čolak

Odlukom sa sjednice u prosincu poslovi održavanja lokalnih javnih cesta povjereni su gradskom društvu pa dobit ostaje u gradu, objašnjava gradonačelnik Marijo Ćaćić te naglašava da nema govora o monopolu:

Marijo Ćaćić

Podaci potvrđuju da društvo Upravitelj uspješno posluje, dodaje Ćaćić te navodi primjer uštede pri upravljanju održavanjem javne rasvjete:

Marijo Ćaćić

HDZ-ov vijećnik Nino Grabić komentirao je da su podaci koji su dostavljeni vijećnicima vrlo šturi i da ne sadrže detaljnu financijsku analizu. Upozorio je da se prihvaćanjem ovog prijedloga zadužuju građani Knina:

Nino Grabić

Vijećnicima su dostavljene sve zakonom propisane informacije, a u ovom slučaju Grad Knin je samo jamac, odgovara gradonačelnik Ćaćić te podsjeća da su u tijeku pripreme za kredit od dvadeset milijuna kuna za provedbu Intervencijskog plana:

Marijo Ćaćić

Vijećnik s Nezavisne liste Davor Ilić svojim je glasom podržao Prijedlog, no uz primjedbu da je dokumentacija stigla prekasno i da ne daje realnu sliku financijskih mogućnosti zadane ideje:

Davor Ilić

Vijećnička pitanja iskoristio je Tomislav Čolak kako bi saznao zašto saga oko kolektora C 21 traje godinama te kada će se kanalizacijske vode prestati slijevati u komunalnu lagunu. Gradonačelnik odgovara da još uvijek jedan dio gradskih otpadnih voda završava u komunalnoj laguni, iako je C 21 saniran:

Marijo Ćaćić

Vijećniku Čolaku sporan je bio i članak o stipendiranju učenika i studenata na portalu Gradonačelnik.hr koji financira i Grad Knin. Gradonačelnik objašnjava da je dužnost Grada informirati građane o svim aktivnostima:

Marijo Ćaćić

Na sjednici je donesena odluka o davanju mrtvačnice na Gradskom groblju na upravljanje trgovačkom društvu Čistoća i zelenilo, usvojena je izmjena Statuta Narodne knjižnice, a vijećnici su većinom glasova podržali i prijedlog davanja koncesija za 2022. godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.