Hrvatski radio

Radio Knin

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

30.11.2018.

19:29

Autor: Nives Hladnić

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Foto: - / -

Sa sjednice dobra vijest za bivše djelatnike Kninjanke – Grad će kupiti objekt, a ljudi će dobiti neisplaćene plaće! Na kraju sjednice upućen je poziv svim Kninjanima na svečano otvaranje klizališta i paljenje blagdanske rasvjete u gradu, u nedjelju 2. prosinca u 17 sati.

Vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o kupovini zgrade Kninjanke za 4 milijuna kuna, osiguranih u gradskom proračunu. Dobra vijest za 34 bivša djelatnika Kninjanke je da će im biti isplaćena dugovanja za plaće!
Kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić, s vlasnikom nekretnine, Jadranskom bankom, dogovorena je kupoprodajna cijena od 4 milijuna kuna.
"Na samom objektu postoje založna prava 34 osobe, još od 2010. godine stoji teret na objektu. Radi se o nekadašnjim djelatnicima tvornice Kninjanka .. I ovim putem, sa zadovoljstvom možemo reći da se, između ostalog, i taj problem rješava s kupnjom objekta.", kazao je Ćaćić.
Grad će zgradu, dakle, platiti 4 milijuna kuna. Iz Intervencijskog plana dobit će natrag 3 milijuna kuna, a kako je vlasnik objekta nedavno platio porez na promet nekretnina, 926 tisuća kuna (što je prihod lokalne uprave), zgradu će Grad dobiti gotovo besplatno, zaključio je Ćaćić.
Osim toga, Grad se zaštitio Ugovorom, za slučaj da izostane dogovor banke i vjerovnika u roku od 90 dana, banka je dužna Gradu vratiti puni iznos uplaćenog novca uvećan za zatezne kamate.

Vijećnici su većinom glasova izglasali Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna (III) Prostornog plana uređenja grada Knina.
Izmjene i dopune Odluke odnose se na redefiniranje postojeće zone gospodarsko-turističke namjena na području Burnuma, definiranje zone ugostiteljsko-turističke namjene na lokaciji restorana na Krčiću, proširenje postojeće zone turističke namjene na području Brezovca na Dinari, prenamjenu pojedinačnih čestica poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu koje se nalaze uz postojeće građevinsko područje, te utvrđivanje lokacije za izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Golubiću.

Na samome početku sjednice, vijećnik Goran Mrnjavac (HDZ) imao je primjedbu na zapisnik s prošle sjednice Gradskog vijeća, zapravo niz povreda poslovnika koje, kako je kazao, usvojeni rebalans proračuna čine pravno ništetnim, ali mu je objašnjeno da se na povrede poslovnika treba reagirati tijekom sjednice, a ne naknadno. Inače, Odluke su prošle nadzor u Šibeniku, kazala je Sanda Petrović Brnić, službenica ovlaštena za obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti.

Sjednica po točkama dnevnog reda:

1. jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Knina – to su: Komunalno poduzeće d.o.o. Knin, Čistoća i zelenilo d.o.o. Knin i Čazmatrans Dalmacija d.o.o. Benkovac

2. jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o gradskim porezima Grada Knina – od 1.1.2019. porez na javne površine smanjit će se s 20% na 10%, a time će smanjenje prihoda proračunu na razini godini iznositi 37.226,52 kn.

3. većinom glasova usvojen je prijedlog Odluke o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade u Gradu Kninu – iznosi komunalne naknade na mjesečnoj i godišnjoj razini ostaju nepromijenjeni za sve obveznike! Odlukom je zadovoljena obveza izračuna boda za godišnju visinu komunalne naknade, umjesto za mjesečnu kako je bilo do sada. 0,35 kn/m2x12 mjeseci=4,20kn/m2.

4. većinom glasova usvojen je prijedlog Odluke o dopunama Odluke o davanju u zakup na korištenje javnih površina i neizgrađenog zemljišta u vlasništvu Grada Knina za postavljanje kioska, pokretnih naprava i obavljanja sličnih djelatnosti – Odluka omogućava da se prava zakupnika mogu prenijeti na novog zakupnika u opravdanim slučajevima.

5. jednoglasno je usvojen prijedlog Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS-a Stanice Šibenik za 2019. godinu – u proračunu je osigurano 30 tisuća kuna za 6 aktivnosti HGSS-a. Gradonačelnik Marko Jelić: "Iznimno smo ponosni na HGSS, svaka cifra koju njima damo nije dovoljna, ali htjeli smo pokazati da ih cijenimo .. gdje god ih trebamo, oni su tu. Zahvaljujemo im."

Vijećnička pitanja
Vijećnik Marinko Tokmakčija (HDZ) pitao je o suradnji s općinom Kakanj.
Gradonačelnik je odgovorio da je u pripremi projekt prekogranične suradnje (Knin, Kakanj (BiH) i Danilovgrad (Crna Gora)) na zaštiti voda, koji uključuje Centar za vode krša u Kninu.

Vijećnik Josip Bebek (HDZ) kazao je kako u Čenićima nije asfaltiran samo put do kuće predsjednika HVIDR-e Knin pa je pitao zamjenika gradonačelnika Željka Džepinu može li, u ime suživota, utjecati na kolege iz Općine Biskupija da se to promijeni. Džepina je odgovorio da će se privatno raspitati kod svog stranačkog kolege.

Vijećnik Bebek zamjerio je gradskoj upravi da na primjedbe o izostanku rezultata krive svoje prethodnike. Na to mu je zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić ponovio da je u godinu i pol prijavljeno 17 projekata vrijednosti 32.387.577,09 kn.
Kroz javne radove zaposleno je 235 djelatnika za što su dobili nešto manje od 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
Asfaltirana je Katićeva ulica - 460 tisuća kuna, vrtić – 4,5 milijuna kuna (očekuje se da će početkom godine početi s radom). Dio ulica je asfaltiran i osvijetljen. Iz Intervencijskog plana prijavljeno je 8 projekata.

Davor Ilić (Lista grupe birača) pitao je mogu li se plaćanja ulaznice na Tvrđavu osloboditi pripadnici Hrvatske vojske. Gradonačelnik je odgovorio da su plaćanja oslobođeni građani Knina i hrvatski branitelji.

Ilićevo drugo pitanje odnosilo se na rasvjetu u Ulici Petra Kneževića. Odgovor gradonačelnika – polako pokrivamo rasvjetu, i tu ulicu ćemo zasigurno obuhvatiti.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.