Hrvatski radio

Radio Knin

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

20.05.2022.

19:33

Autor: Lidija Grubišić

Gradsko vijeće

Gradsko vijeće

Foto: L.Grubišić / HRT

Gradski vijećnici Knina održali su sjednicu koja je 16. svibnja bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Podsjetimo, zbog nepoštivanja poslovnika i načina na koji se vodi sjednica, napustili su je vijećnici HDZ-a i Mosta.

Galerija
Gradsko vijeće, Foto: L.Grubišić/HRT
Gradsko vijeće, Foto: L. Grubišić/HRTGradsko vijeće, Foto: L. Grubišić/HRT

„Krajnje je vrijeme da se sjednice održavaju pravilnim i kvalitetnim vođenjem, a ne da se dozvoljava vrijeđanje vijećnika . Već godinu dana u Gradskom vijeću vlada se autokratski i ako se itko od oporbe usudi kritizirati i ponuditi drugo rješenje, onda ga se od strane gradonačelnika difamira i vrijeđa kojekavim epitetima, a najnoviji je „indolentni”, rekao je HDZ-ov Ante Dujić i prozvao vladajuće da se ne poštuje poslovnik i kada se biraju radna tijela. Gradonačelnik Marijo Ćaćić kratko je odgovorio: „ Mi smo nastavili dobro uhodanu praksu koja traje dvadesetak godina jer nikad opozicija nije bila u tim odborima pa tako ni ni danas”.

Na sjednici je odrađeno nekoliko tehničkih točaka, a sve su vezane uz mirovanje mandata vijećnice SDSS-a Anje Šimprage koja je postala potpredsjednica Vlade. Umjesto nje došao je Veselin Đujić koji je Šimpragu naslijedio i na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća.

Prihvaćena je izmjena Statua narodne knjižnice Knin protiv koje je bio Klub vijećnika HDZ-a. „Ova je izmjena diskriminacijska prema potencijalnim ravnateljima koji dolaze izvan sustava knjižnice, odnosno postojeći prijedlog favorizira samo uski krug pojedinaca”, rekla je Ana Marić i naglasila da je jasno da aktualni ravnatelj podnosi prijedlog kako bi pogodovao sam sebi.

Gradski vijećnici prihvatili su prijedlog Odluke o priznanjima Grada Knina. Kako je izvijestio gradonačelnik Marijo Ćaćić, Gradsko društvo Crvenog križa Knin predložilo je da se Ivanu Dukiću, dobrovoljnom darivatelju krvi koji je dragocjenu tekućinu darovao 79 puta , dodijeli plaketa grada Knina. Zajednica saveza sportova Grada Knina predložila je pak da se Nagrada grada dodijeli Taekwondo klubu DIV Knin . Zlatnoj olimpijski Matei Jelić dodijelit će se posebno priznanja na svečanoj sjednici u povodu Dana grada i blagdana sv. Ante.

Što se tiče vijećničkih pitanja, MOST-ov vijećnik Tomislav Čolak kao i vijećnica HDZ-a Ana Marić prozvali su gradonačelnika da financira pojedine medije kako bi veličao svoj lik i djelo. Kažu, građani od tih članaka nemaju nikakve koristi, već je to samo čista promocija gradonačelnik. Gradonačelnik ih demantira i  -sve je u svrhu izvještavanja i informiranja građana o aktivnostima gradske uprave, što ih obvezuje i zakon, a o njegovoj promociji nema niti riječi. Prošle je godine Grad Knin platio 106 000 kuna za medijsku promidžbu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.