Hrvatski radio

Radio Knin

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

25.10.2022.

19:14

Autor: HRT

Gradsko vijeće

Gradsko vijeće

Foto: L. Grubišić / HRT

Gradsko vijeće Grada Knina izmijenilo je Programe javnih potreba u kulturi, sportu, Program socijalnih davanja , javnih potreba u predškolskom odgoju, školskom i visokom obrazovanju kao i Program demografskih mjera za ovu godinu. Što se tiče sporta, planiranih 40 000 kn za izvanredne troškove nastale po osnovu ostvarenih iznimnih rezultata, povećava se na 74 000 kuna, dok se 21 tisuća kuna koje nije utrošeno na edukaciju trenera, prebacuje na financiranje male dvorane Zajednice sportova Grada Knina.

Povećavaju se i izdvajanja za kulturne aktivnosti za gotovo 400 000 kuna i to za obilježavanje obljetnice VRO Oluja, Dana Grada te za božićne i novogodišnje blagdane. Upravo je na to imao zamjerku vijećnik Tomislav Čolak koji je kazao da je ta sredstva bolje usmjeriti socijalno ugroženim stanovnicima kako bi lakše dočekali božićne blagdane.

No, sredstva za socijalna davanja izmjenama programa se umanjuju i to za 250 000 kuna iz razloga što sredstva koja se odnose na troškove ogrjeva socijalno ugroženih, sada se osiguravaju iz državnog proračuna.

Izmijenjeni su i programi građenja te održavanje komunalne infrastrukture. Naime, zbog povećanja cijena građevinskih radova , odustalo se od asfaltiranja nekoliko ulica. Sredstva za održavanje javne rasvjete povećavaju se s milijun na 1,5 milijun kuna zbog velikog broja zahtjeva za postavljanje stupova i svjetiljki na što je prigovorio HDZ-ov vijećnik Nino Grabić koji je istaknuo da se nova led rasvjeta postavlja i tamo gdje ne bi trebala, a nema je u središtu grada, tj. u Velebitskoj i Masleničkoj ulici. Značajno se ulaže u zbrinjavanje pasa lutalica i mačaka pa ta stavka raste sa 150 000 kuna na 350 000 kn oko čega se vodilo dosta rasprave na sjednici GV-a. Oporbeni vijećnici mišljenja su da su to prevelika sredstva, no gradonačelnik Mario Ćaćić poručuje da je to zakonska obveza Grada.

Kad je riječ o revitalizaciji stare gradske jezgre povećani su rashodi za 350 000 kuna zbog nagodbe s izvođačem radova na staroj tržnici koji je bio prisiljen raskinuti ugovor zbog njegovih značajnih izmjena.  

Sve ove izmjene navedenih programa  ušle su u drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim su prihodi povećani za milijun kuna, a rashodi poslovanja za 2,3 milijuna, dok su rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjeni za 1,3 milijuna kuna. 

Vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a i to prije svega zbog  definiranja nove lokacije za gradnju pročistača otpadnih voda, a drugi je  prenamjena zone na Trgu Oluje gdje se nalazi Komunalno poduzeće u prostor gdje bi se gradio trgovački centar.   

Gradonačelnik  Ćaćić je izvijestio da je Vlada odobrila Gradu Kninu dva kredita , oba u iznosu od po 10 milijuna kuna. Prvi je za realizaciju projekata iz Intervencijskog plana, a drugi za izradu projektne dokumentacije za buduće europske projekte. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.