Hrvatski radio

Radio Knin

Održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine ŠKŽ

20.05.2022.

15:12

Autor: Lidija Grubišić

svečana sjednica

svečana sjednica

Foto: L.Grubišić / HRT

U povodu krsne slave prijenosa moštiju sv. Nikolaja u Kninu je održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.


Prema posljednjem popisu stanovnika, Šibensko-kninska županija bilježi pad za više od 10% i to najviše u jedinicama lokalne samouprave gdje srpska zajednica živi u značajnom broju, što će se znatno reflektirati na manjinska prava, ponajviše u Skradinu gdje je izgledno da će ostati bez mjesta zamjenika gradonačelnika, a upitno je i većinsko stanovništvo u Kistanjama, rekao je predsjednik Vijeća Borislav Šarić.

Ističe da je položaj manjinskih vijeća u županiji iz godine u godinu sve je bolji, najbolji primjer je Grad Skradin koji je našao sredstva za financiranje tajnika Vijeća, a idući mjesec isto će učiniti i općina Kistanje.

Najveći problem srpske zajednice je zapošljavanje i to ponajviše i Hrvatskim cestama, Šumama, HEP-u, OŠ Kistanje i NP Krka. Šarić navodi da u županijskim službama u Kninu i Šibeniku od ukupno 165 zaposlenih, svega tri osobe slave pravoslavni Božić.

Kao politički najznačajniji iskorak Šarić je istaknuo imenovanje Anje Šimprage za potpredsjednicu Vlade koje je svojim dolaskom uveličala svečanost. Hrvati i Srbi na ovom području žive težak život , ali su se uvijek znali izboriti za bolje sutra. Podjele koje se i danas događaju u društvu i govor mržnje samo nas ojačaju, poručila je Šimpraga.

Na sjednici je bio i izaslanik župana, njegov zamjenik iz reda pripadnika srpske manjine Ognjen Vukmirović koji je najavio da je Županija osigurala sredstva za stručnog tajnika Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine.

Svečanosti su nazočili i gradonačelnici Knina i Drniša, Marijo Ćaćić i Josip Begonja.

U povodu krsne slave Sv. Nikolaja dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima. Plaketu Simo Matavulj dobila je poduzetnica iz Radučića Brankica Borović i suprug Paulo, koji su inače drugi najbolji mali poljoprivrednici u Hrvatskoj. Povelju Savo Bjelanović dobili su ugostitelj iz Radučića Pero Škorić i gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, dok je nagrada Dositej Obradović otišla u ruke novinara koji prate rad srpske manjine Vaske Radulović i Zdravka Likića.

Srpsku zajednicu očekuju pripreme za manjinske izbore koji će se održati u svibnju iduće godine, a krsna slava sv. Nikolaja dogodine bi se trebala slaviti u Srpskom kulturnom centru u Kninu, novom objektu čija je gradnja pri samom kraju.


Galerija
Anja Šimpraga, Foto: L.Grubišić/HRT
Ognjen Vukmirović, Foto: L.Grubišić/HRTMario Ćaćić, Foto: L.Grubišić/HRTJosip Begonja, Foto: L.Grubišić/HRTnagrađeni, Foto: L.Grubišić/HRTnagrađeni, Foto: L.Grubišić/HRTnagrađeni, Foto: L.Grubišić/HRTnagrađeni, Foto: L.Grubišić/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.